Martha Bielska

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Koaličná vláda kontra opozičná prezidentka?

Nikdy by som niekoho nepresviedčala koho má voliť... Tým dupľom nie, pokiaľ ide o prezidenta republiky. Neurobím to ani dnes. Avšak pár hodín pred 2. kolom prezidentských volieb som si uvedomila, že zasa sme niečo "prešvihli". To čo sa zdalo jednoznačné, už zrazu nie je. Napadlo ma to najmä po dueloch oboch kandidátov na prezidenta. Ak som bola presvedčená o tom, že poslankyňa Iveta Radičová by mohla byť svojim ľudským cítením dobrou prezidentkou, už váham. Otázka súcitu nemôže byť kritériom. Ani odpovede typu: To som citovala Jána Pavla II. nemôžu byť kritériom. Chcela som počuť jej osobný názor, postoj političky, ale aj ženy, matky a nie skrývanie sa za citáty či oháňanie sa nimi.  ŽIaľ, nepresvedčila ma. Oveľa presvedčivejšia bola v televíznych debatách so študentami ešte ako vysokoškolská učiteľka. Vtedy som jej fakt drukovala. To však neznamená, že som na 100 percent rozhodnutá nevoliť ju.

Na druhej strane súčasný prezident Ivan Gašparovič ma prekvapil svojou rétorikou. Keby sa viac venoval kvalite svojich slovných vyjadrení skôr, nemusel by "zožať" neraz kritiku valiacu sa na jeho hlavu aj v tomto smere. To je však len malé percento, ktoré by mohlo u niekoho zavážiť pri rozhodovaní sa. Tým ho nemienim vyzdvihovať a ani nehodnotím jeho uplynulé pôsobenie na poste prezidenta. Skrátka, iba porovnávam svoje dojmy  z ich duelu v Slovenskej televízii.   

Záver som si urobila jednoznačný.  Nech mi je odpustené, ale najradšej by som volila niekoho tretieho.  Myslím si, že najmä v súčasnej zložitej ekonomickej situácii, by sme potrebovali iný typ na post prezidenta. Možno ekonóma, možno vedca, možno diplomata... Asi sa malo viac pozornosti venovať výberu kandidátov. Ja som "pokukovala" napríklad aj po vedcovi. Lenže na nového prezidenta by už mal hooodne vysoký vek. Tak som sa pridala k tým, ktorí by chceli zmenu. Lenže táto zmena by bola zasa len pridaním oleja do ohňa politiky a nič by neriešila pre občanov.

Najradšej by som volila niekoho, kto by nebol  "z tábora tých druhých", ale skôr taký, ktorý by bol mimo politiky a pritom by bol múdry, vzdelaný, inteligentný a mal by autoritu nielen doma, ale aj v zahraničí.  Obávam sa treníc, ktoré môžu vzísť zo situácie: koaličná vláda kontra opozičná prezidentka. Hovorí sa, že všetko musí byť prvý raz... Aj žena prezidentka v našich dejinách raz bude. Obávam sa, že ešte čas nedozrel. Podčiarkujem: Najradšej by som volila niekoho tretieho...


Môj povzdych | stály odkaz

Komentáre

  1. Už je to uděláno,už je to hotovo ! ;)
    publikované: 04.04.2009 10:49:38 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Teide, taky tak :-)
    aspoň, že my dvaja máme jasno hneď po ránu :-)

    A Martha, myslím, že tieto voľby konečne nie sú o neprekonateľných kompromisoch.
    Pekný slnečný deň
    publikované: 04.04.2009 11:39:35 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Napísala som to pred pár dňami...
    a zažiadalo sa mi, napriek tomu čo píšete, zverejniť to. To je tá demokracia... :-) Ďakujem za Vaše názory "hneď po ránu"...
    publikované: 04.04.2009 11:43:53 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Teide, aby som to "hotovo" lepšie pochopila...
    Predpokladám, že oznamuješ, že už si bol voliť. A nie že, už je rozhodnuté... Lebo to by si bol Sybila v sukni... Ja ešte stále váham. Pekný deň! :-)
    publikované: 04.04.2009 11:50:58 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Rusalka, práve naopak, tieto voľby sú o kompromisoch...
    človek váha či vôbec ísť voliť, keď mu nevyhovuje ani jeden kandidát. Ako vidím, na južnom Slovensku je Vám to všetkým jasno... :-) Pekný deň!
    publikované: 04.04.2009 12:11:19 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  6. sice som uz svoj nazor niekolkokrat povedala,
    ale mozem zase:)
    Ani jeden z kandidatov vo mne nevyvolala tolko nadsenia, aby som sa rozhodla pre jeho volbu..."stary" preto, co prezentoval doteraz a "nova" vlastne takisto. Bola Kanikovou poradkynou, neskor ministerkou, hoci len kratko.
    Nechcem , aby si niekto myslela, ze som protiu radicovej kvoli nejakej "madarskej karte", politiku robia politici, nie bezni obcania, vcera som napriklad s dojatim pozerala kusky hokejoveho zapasu Madarsko-Finsko a zavidela som hokejistom Madarska, akych maju uzasnych fanusikov...ak chcete, nazrite:
    .http://www.youtube.com/watch?v=8vCOi__CKiM
    publikované: 04.04.2009 12:11:46 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ospravedlnujem sa za chyby
    v slovencine, neboli umyselne...pridavanie a, ci dokonca meno pani Radicovej s malym r...mrzi ma to...
    publikované: 04.04.2009 12:13:57 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. martuš,
    keby som pozorne sledovala ich diskusie, tiež by som váhala...
    publikované: 04.04.2009 12:14:33 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Hanka...
    Tvoj názor je "neochvejný" a to sa mi na Tebe páči. Tiež nepatrím medzi tých, čo si myslia, že jeden hlas nič nezmôže. Avšak v prvom kole som "podľahla" štatistike. Hovorím si, načo budem voliť vedca, keď bude mať aj tak málo hlasov... Asi sme mali mať možnosť, viac sa oboznámiť s kandidátmi. Ja som videla napr. Ivetu Radičovú až v dueli s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Predtým mi ich prezentácie akosi ušli, alebo neboli vysielané vo vhodnom čase. Rada si robím názor sama a nie "z počutia". Preto to súčasné váhanie. Avšak do večera je ešte straaaašne ďaleko. :-) Pekný deň, Hanka!
    publikované: 04.04.2009 12:27:50 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Marti:)
    ano, do vecera daleko, pre mna vsak ani nie...musim stihnut urobit vela veci a vecer ist na nocnu...nechapem, preco na blogu dochadza pomaly k "nenavisti" len pre rozdielne nazory, ved v tom je caro sucasnosti, ze si mozem slobodne vybrat, ci vobec pojdem volit, ak ano, tak koho... je fajn, ak niektory z dvoch kandidatov presvedcil ludi natolko, ze kvoli nemu idu k volebnym urnam. Verim, ze nech to uz vyhra jeden alebo dfruhy, vitaz ma neposle do vezenia alebo na nutene prace...tych mam dost aj doma, veru, nutim sa do nich, lepsie by bolo na prechadzke...
    takze, ci pojdes volit alebo nie, prajem Ti nadherny den a pohodu v dusi aj okolo Teba:)))
    publikované: 04.04.2009 12:38:48 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Hanka, vyčarila si mi úsmev na tvári... Ďakujem Ti!
    Tie "nútené práce" ma rozsmiali. Si fakt vtipná. My si dnes urobíme taký vyhliadkový deň. Vyhliadneme si čo je kde zaujímavé, navštívime rodinu, postojíme pri hrobe mojich rodičov... Asi to bude naša jediná starosť. :-) A už som si vydýchla. Nastupuje pohoda v duši. Ešte raz vďaka. :-)
    publikované: 04.04.2009 13:16:04 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Diuš...
    je fajn, keď sa môžeme slobodne rozhodnúť... O tom to je! Všetko dobré! :-)
    publikované: 04.04.2009 13:18:46 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  13. ehmm.. dodržiavam moratorium..:))))
    publikované: 04.04.2009 16:52:56 | autor: ell z mima.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Môj problém s voľbou
    Je to veľmi inteligentné hodnotenie jedného prezidentského kandidáta a verím v jeho vysvetlenie výroku o prezidentovi Kováčovi - počujúci volia "starého uja" a nepočujúci "starého chuja"?
    publikované: 04.04.2009 17:39:16 | autor: volič (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Ell...
    moratórium sa nevzťahuje na internet. Ahoj!
    publikované: 04.04.2009 17:47:19 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Volič...
    ešte dobre, že ja nielen počujem, ale aj vidíííím... :-)))
    publikované: 04.04.2009 17:48:20 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Účasť voličov je nízka
    Píšu o tom v spravodajstve z volieb na internete.
    publikované: 04.04.2009 19:23:34 | autor: Miriam (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. ťažko
    nájdeš sociálnejšie uvažujúceho prezidenta ako je t.č. Gašparovič... Meliete o ťažkej situácii, ako keby ste nechápali pojem "sociálny politik" alebo krízový režim, alebo...
    publikované: 04.04.2009 21:15:55 | autor: kapsikon- (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Miriam
    Napokon bola účasť celkom v pohode. Viac nikto nečakal... :-)
    publikované: 05.04.2009 17:34:59 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Kapsikon-
    Snažila som sa byť nestranná, preto som podčiarkla, že najradšej by som volila niekoho tretieho... Takýto výsledok volieb som však očakávala. A vôbec mi nie je proti srsti. :-)
    publikované: 05.04.2009 17:42:02 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014