Martha Bielska

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Obezita sa stáva celosvetovým problémom. Čo keby sme chudli spolu?

... Zaujal ma príbeh Sakti. Tak som sa na tú obezitu pozrela trochu odborne... Pevná vôľa je to, čo k chudnutiu potrebujeme najviac.
     Príčinou obezity je u väčšiny ľudí bilančný problém – človek má väčší energetický príjem v podobe jedla a nápojov, ako je jeho energetický výdaj. Prieskumy ukázali, že polovica Slovákov má nadváhu alebo obezitu. Obezita je nielen estetickým problémom, ale i zdravotnou komplikáciou a hlavne rizikovým faktorom ďalších veľmi rozšírených ochorení, akými sú poruchy krvného obehu, vysoký krvný tlak, cukrovka, poruchy metabolizmu tukov a niektoré druhy nádorov.   
 
Kto trpí nadváhou a kto je obézny?
Pri posudzovaní stavu výživy môžeme použiť niekoľko matematických vzorcov. V súčasnosti sa najviac používa BMI (Body Mass Index), teda index telesnej hmotnosti. BMI sa vypočíta ako podiel hmotnosti tela v kilogramoch a telesnej výšky v metroch na druhú. Podľa neho určujeme stupne obezity: 1. nadváha (25-30 kg/m2), 2. ľahká obezita (30-35 kg/m2), 3. stredne ťažká obezita (35-40 kg/m2), 4. ťažká morbídna obezita (nad 40 kg/m2).
     Obvod pása u mužov nad 94 cm a u žien nad 80 cm svedčí o brušnej obezite, ktorá so sebou prináša viac zdravotných rizík. Na príjme potravy sa podieľajú rodinné stravovacie zvyklosti, chuťové poháriky, ekonomické možnosti a do značnej miery aj psychika (zvýšená alebo znížená konzumácia v strese). Treba mať neustále na pamäti, koľko námahy treba na schudnutie jedného kilogramu podkožného tuku. Ak človek zje jeden rožok navyše, na spotrebovanie rovnakej energie by mal cvičiť v posilňovni 40 minút. Napríklad jedna čokoláda sa spotrebuje po 70 minútach na stacionárnom bicykli. Niektorí psychológovia dokonca obezitu prirovnávajú k túžbe po naplnenom živote, tak prečo si nenaplniť život niečím iným, krajším a hodnotnejším? Jedlo nemá slúžiť na zahnanie nudy alebo na vyplnenie voľného miesta v programe.  
     Dodržiavanie redukčného režimu nie je iba krátkodobou záležitosťou. Väčšinou ide o trvalú namáhavú prácu, ktorá je ale odmenená tým najhodnotnejším – zdravím. Veľa ľudí dokáže schudnúť, ale nie všetci sú schopní si zníženú hmotnosť aj udržať. Príčin môže byť veľa, ale tu platí výrok Oscara Wildea: „To, čo nám v živote najviac chýba je niekto, kto by za nás urobil to, čo už môžeme urobiť sami.“ Pevná vôľa je skutočne to, čo sa nedá predpísať v tabletkách alebo kúpiť. K chudnutiu ju ale potrebujeme. Liečba tabletkami predstavuje iba jeden z pilierov v redukčnom režime. Nedokáže nahradiť ani diétne opatrenia, ani fyzickú aktivitu. Ale ide o účinný spôsob ako napomôcť dosiahnutiu vytýčeného cieľa. Lieky, ktoré sa úspešne používajú pri redukcii hmotnosti, možno získať iba na lekársky predpis, po vyšetrení pacienta. Liečbu je možné cielene vybrať pre konkrétneho človeka, podľa zdravotného stavu, stupňa obezity, podľa sprievodných ochorení. Treba povedať, že tieto lieky sú na priamu úhradu pacienta, bez spoluúčasti zdravotných poisťovní.
 
3  k r o k y :
1. strava – nízkoenergetická redukčná diéta
2. fyzická aktivita – nielenže pri nej dochádza k spotrebovaniu energie z potravy, ale zlepšuje sa pri nej inzulínová senzitivita
3. podporné prostriedky – podpora okolia, zmena životného štýlu, farmakoterapia.
Tieto 3 kroky sú navzájom nenahraditeľné a spoločne prepojené.
 
Ideálny jedálniček na dva dni s energetickou hodnotou zníženou na 3400 kJ (800kcal), čo je asi zníženie na 1/3 oproti bežnej vyváženej strave.
 
1. deň:
raňajky: čaj/káva s mliekom, 1 vajce natvrdo, ½ krajíčka tmavého chleba
desiata: 1 ovocie
obed: 1 porcia rybieho mäsa (filé), šalát z 3 paradajok, 1 uhorky, 1 papriky
olovrant: nízkotučný jogurt
večera: porcia chudého mäsa na šťave, zeleninová príloha ako na obed.
 
2. deň:
raňajky: čaj/káva s mliekom, 50g tvrdého syra, ½ krajíčka tmavého chleba
desiata: 1 nízkotučné acidofilné mlieko
obed: 1 porcia kuracieho mäsa, šalát zo zelenej fazuľky, paradajok, uhorky, papriky
olovrant: 1 pomaranč
večera: 100g nízkotučného tvarohu alebo cottage syru s uhorkami.
.
Zdroj: Venušine krivky, MUDr. Adriana Ilavská, Diabetologická a metabolická ambulancia, Bratislava (Skrátené.)


Kedysi a dnes | stály odkaz

Komentáre

  1. Ja som kúpila minulý týždeň korčule :-))
    tak uvidím... ako sa sformujem do želaných proporcií :-)
    publikované: 27.07.2008 19:36:03 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Rusalka...
    to nie je zlý nápad - pre Teba. Viky na nich tiež "lieta", tak ako "naši". Ale ja sotva... Ja zatiaľ praktizujem steper a badminton. Bicykel čaká v garáži, čosi mu chýba. :-)))
    publikované: 27.07.2008 19:48:58 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Steper je super...
    občas chodievam na hodiny stepu a je to zaberačka... ale je z toho pekný zadoček :-))
    Badminton plánujem kúpiť. Dúfam, že si synovia budú ochotní zahrať... a bicykel tiež čaká na opravu :-)
    publikované: 27.07.2008 20:24:51 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. bicykel
    hovorite o tom damy, co skromne vesiakom zovem? :)))
    publikované: 27.07.2008 20:29:53 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  5. ja som skúsil toto, martha:
    ráno 1,5 litra vody, napoludnie 1,5 litra vody a večer... no, či uhádneš?... predsa 1,5 litra vody! hovorím o jej pití, pravdaže :-) a pijem ju ja, nie niekto iný. hádaj, koľko sa medzitým do mňa zmestí jedla? stačí držať diétu mesiac a výsledky sú zaručené. okrem toho prepláchnem obličky, až no. a nielen tie.
    publikované: 27.07.2008 20:32:21 | autor: ciw (e-mail, web, autorizovaný)
  6. No, nie som expert na chudnutie......
    ľahšie mi išlo priberanie, aj ked veľa tekutín, každodenné raňajky a striedanie strava-štyri hodiny-strava, robia zázraky.
    Ciw skúsim ešte ten 1,5 litrový pokus, napíšem o mesiac aký bol efekt u mňa. Som dobrý objekt na pokusy s chudnutím, je kam a o čom.
    publikované: 27.07.2008 20:52:01 | autor: Sakti (e-mail, web, autorizovaný)
  7. príbeh Sakti zaujal aj mňa
    aj som sa tam vyjadrila,...problém nadváhy nemám,...i keď to bruško - dalo by sa niečo,...inde by som aj rada pribrala, tomu môjmu sa to páči,...ale tvrdím, že človek by sa už mal hamovať pri pár kilo navyše,..obdivujem ľudí, čo sa podujmú chudnúť, neviem si odpustiť jedlo, čokoládu - ale súvisí to pohybom,...a na rýchle odtučňovanie poznám taký grif,...zabaliť sa do igelitu, na to tepláky a 20 minút behať,..vraj to pomáha,..kamoška to má vyskúšané a môžem dosvedčiť,...ale to išlo len o 2 - 3 kilá,...tak ak by to niekomu pomohlo,..inak pekný deň O_ô
    publikované: 27.07.2008 21:01:19 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  8. CIW... díky za radu!!!
    tušila som, že niekto "zabŕdne" do pitného režimu. Ja som totiž v tomto absolútny ignorant. Neuveríš mi, ale nasilu do seba "natlačím" ledva 6 dl vody denne. Okrem čaju a kávy. Ale dám na Teba. Teda skúsim to, lebo som toľkokrát počula kritiku na moju hlavu, že pijem málo tekutín, že už je najvyšší čas s tým niečo urobiť. Ja na to skrátka zabúdam, lebo málokedy pociťujem smäd.
    publikované: 27.07.2008 21:04:19 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  9. ooooo chudnutie ehm :)
    ja som držala diétu len raz, teda zmenila stravovanie...vyradila pečivo a tuky, nesladila a nepapala sladkosti, na tie aj tak nie som...hm a viac sa hýbala, schudla som naozaj veľa, za dva mesiace vlastne a prešiel odvtedy rok, nabrala som späť tri kilá, práve som sa vážila :)) no stále mám nadváhu...mne nejde ani o čísla, chcem sa cítiť dobre a byť pevná, no na to mám slabú vôľu a potrebovala by som pravidelnosť...

    dobré sú aj prechádzky, tiež hrávam bedminton, občas bicyklujem a milujem sa :)) ehm...

    a ešte by som sa chcela mať viac rada...ak to robíte preto, že sa máte radi a chcete sa cítiť lepšie a nie preto, že sa nenávidíte taká, aká ste, tak je to v poriadku...

    pekný večer vám peknučké dievčatá ;)
    publikované: 27.07.2008 21:06:17 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  10. BV - ten Tvoj vešiak...
    mi pripomenul... A nie si Ty tak náhodou taká štíhla ako modelka, ktorým sa hovorí vešiak na šaty??? Sorry.
    publikované: 27.07.2008 21:06:18 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  11. marta
    zdaleka nie :))) len ho motivacne obsmietam a .. ehm .. skvelo sa nan hadzu handry :p
    publikované: 27.07.2008 21:08:15 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Martuška....
    zatni sa a pi vodičku čistučkú, obličky sa ti pekne poďakujú, málom vody ich totiž týraš. Ciwiho 4,5 litra na den je aj pre mna vela ale dokážeme to však sme nejake baby. Prajem veľa síl a smädu.
    publikované: 27.07.2008 21:09:07 | autor: Sakti (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Sakti... Ty dokážeš nejesť 4 hodiny? Ja teda nie...
    A keby som chcela dodržať pravidelný čas tak matematicky mi vyšlo nasledovné:
    R: 7:00, D: 10:00, O: 13:00, Ol: 16:00, V: 19:00.

    Čiže mne to vychádza teoreticky každé tri hodiny, respektíve, trochu to poposúvať a vypustiť večeru. Ale ja chodím domov až okolo 18:00.

    A s tými tekutinami máte pravdu. Už mám na stole Natural Water 2 l, tak som zvedavá koľko toho stihnem ešte dnes vypiť...
    publikované: 27.07.2008 21:19:07 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  14. martha, śakti
    vlastne to nie je redukčná diéta, ale indická očistná metóda. i tak sa dá pri nej zhodiť. normálne úplne stačia 2-3 litre.
    martha, a pamätaj, že veľa tekutín osoží aj pokožke. je hebkejšia, vláčnejšia, pohladeniahodnejšia...
    publikované: 27.07.2008 21:35:53 | autor: ciw (e-mail, web, autorizovaný)
  15. CIW...
    to, že je to očistná metóda som pochopila, to že indická, som netušila... ale s tou pohladeniahodnejšou pokožkou si ma úplne dostal... :-))) Hneď som sa musela poriadne napiť...
    publikované: 27.07.2008 21:42:27 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  16. šak já som to tušil...
    že ťa úplne dostanem, martha ;-)
    publikované: 27.07.2008 21:47:14 | autor: ciw (e-mail, web, autorizovaný)
  17. matha
    na problem s pitnym rezimom funguje skvelo 1 vec - som ukazkovy stroj fungujuci len na ropu (kafe) a plyn (cigy), niekedy skoro ziadna ina tekutina - a posledne mesiace si davam tu namahu, ze skoro kazdu hod vypijem pohar cistej vody :) normalne funguje
    publikované: 27.07.2008 21:48:36 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  18. CIW... aspoň sa zasmejem... :-)))
    a nepriberá sa náhodou z toho? Myslím z toho smiechu. Budeš ma mať na svedomí :-)))))
    publikované: 27.07.2008 21:49:49 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  19. aj ja tu teraz popíjam vodu
    po tme, pri sviečke, na teraske... v džbánku miesto desinky voda zo studne... celkom príjemný večer :-)
    publikované: 27.07.2008 21:55:22 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  20. BV - našťastie neznášam sladené ochutené ani farbené nápoje...
    takže pijem pitnú vodu nesýtenú, niekedy s kvapkou citrónu. Lenže málo. CIW ma silnými argumentami získal pre myšlienku, že keď budem mať v sebe veľa vody, vmestí sa do mňa menej jedla. Ale po káve je priam povinnosťou piť vodu. Toľko zasa viem... takže ideš na to dobre. A tie cigy? Čo už s vami fajčiarmi. Aj moje dcéry fajčia. Ja našťastie nie.
    publikované: 27.07.2008 21:55:29 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Rusalka... :-)))
    voda pri sviečkach, tak to tu ešte nebolo... Ale určite si mala čosi predtým - veď ste v obci oslavovali - a teraz to chceš zneutralizovať. Nie je to tak? Ale pravdu!
    publikované: 27.07.2008 21:58:12 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Musím priznať, že naposledy včera
    k pečenej rybe desinku :-) Jednu...
    publikované: 27.07.2008 22:11:20 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  23. No teda... už mám v sebe takmer liter... vody. Sakti, ako? Ty tiež?
    Sorry, že sa budem viac na Teba obracať, ale môj pôvodný titulok znel: Čo keby sme chudli spolu, Sakti?
    publikované: 27.07.2008 22:13:01 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Rusalka, páči sa mi Tvoja úprimnosť...
    ja by som mala v takýto deň v sebe minimálne pohár vína alebo nejakého frťana. To vieš "slávnostná príležitosť"...
    publikované: 27.07.2008 22:15:48 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  25. s tou vodou to skúsim aj ja, snáď ma to nezabije :))
    dnes jem úplne normálne, strašne mi chýbali niektoré chute a ja si ťažko odopieram :(( proste chuť pečiva, aj cukor a syr...aj keď by som ho z iných dôvodov nemala jesť múčne jedlá...

    tak vám držím palce ;)
    publikované: 27.07.2008 22:16:43 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  26. Očúvajte, modelky budúce aj súčasné,
    Marta, si to ale pekne, no keď vám, ľudkovia moji, ostane na jedlo pre troch ľudí dajme tomu, preženiem to,10.000 Sk na mesiac, tak si vzorový potravinový majáles budete môcť dopriať skutočne tak 2x do týždňa, a potom už iba pitný režim. Vodička je fajn, no z vlastnej skúsennosti trvrdím, že viac ako 10 mesiacov s ňou nevydržíte :-)) na žive, alebo vydržíte, no nie ako aktívni dôchodcovia.
    Ja papkám všetko, čeho si telo žiada, no iba toľko, aby mi po, dajme tomu , 5 minútovej prestávke, ktorú využijem na cigaretku ( fajčenie čohokoľvek škodí -POZOR, nie je to prirodzené, nepreháňajte to s ním ),prešiel zničujúci pocit hladu a chtivosti po akejkoľvek potrave. A normálne fungujem. Zásadne neutrácam peniaze za fitnes, škoda ich. Na staré kolená som začal manuálne makať v regulárnej fabrike a tam proletári nemajú naozaj problém s nadváhou. Milujem slaninu, sladkosti, najmä čekuládu a pudingy, čili aj bravčovinu, oškvarkový chlieb a tak by som mohol pokračovať. Je fakt, že chodievam primerane pomaly na dámskom bycikli, čo mi ostal po manželke, ale skutočne iba rekreačne. Nezadýchavam sa do kopca, ani sa nepotím, cítim sa celkom spokojený.
    Takže, odporúčam všetkým so sedavým zamestnaním zobrať si dovolenku, vykašlať sa na fitnes a ísť makať do fabriky aspoň na 3 týždne. Potom obehnúť obchody, kde je najlacnejšia potrava, peši, prípadne na kole, doma si dať dve tri pivečka nevhodné pre alkoholikov, citrónovú vodu neomedzene a pak už zaspíte aj po stojačky. Však o 04:00 vstávate radostne do procesu a idete sa dať vykorisťovať do fabriky :-))
    Mne sa to osvedčilo a naviac som spokojný a páči sa mi to celé. Iba zlé jazyky tvrdia, že som šialený dedek, kosť a koža.
    A to som mal, prosím vás pekne, vyše 120 kíl. Neuveriteľné :-))))) Iba toľko som chcel stručne. Neopanoval som sa, Marti, prepáč :-))
    Ahojko !
    publikované: 27.07.2008 22:33:28 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Diuš, o účinkoch vody som počula. Sama som zvedavá koľko jej vypijem...
    Takže dúfam, že aj Ty budeš pravdivo informovať o nalievaní sa... vodou.
    publikované: 27.07.2008 22:35:17 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  28. som počul, martha,
    že od smiechu sa chvejú rôzne časti tela, tak sa hádam aj nejaký ten tuk vytrasie, nie? len treba dať pozor, aby aj potrebnejšie veci neodleteli. človek nikdá nevie, kedy sa mu môže zísť napríklad také... ale aj všeličo iné.
    publikované: 27.07.2008 22:45:21 | autor: ciw (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Miťo...
    díky. Keby to nebolo také vážne a hodné zamyslenia, tak sa Ti priznám, že som sa aj trošku zasmiala. Lebo Ty vieš použiť taký štýl, že obrátiš aj vážnu vec na humor. (Ozaj, neviem prečo nepíšeš častejšie na svoj blog.) Viac budem reagovať asi až zajtra, lebo momentálne musím nútene pauzovať...
    publikované: 27.07.2008 22:46:48 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  30. CIW...
    a Ty si zasa nemysli, že je to so mnou až také kritické. Som si vstúpila do svedomia... Ale pijem, neboj... :-)))
    publikované: 27.07.2008 22:50:37 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Marti, naozaj už nebudem
    na Tvoj blog. Na môj nepíšem, lebo ma už nezaujíma. Dovolil som si iba preto, že titulok a téma ma zaujala.
    Nechcel som, fakt za to nemôžem :-))
    publikované: 27.07.2008 22:54:02 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  32. vždy som verila
    že najlepšia diéta pre mňa je šport.. a hoci ma zdravie oberalo o možnosti výberu, dnes možem prehlásiť (manželovými) slovami." fakt Ti tá joga veľmi pomohla!:))))... jedlo považuejm len ako prostreidok na udržanie tela pri vedomí.. ale občas mu dám "zabrať".. no bez pohybu si neviem život predstaviť a chválabohu "ide mi to"...
    všetkým, ktorí potrebujete zabojovať s telom.. držím palce:) Pekný večer.
    publikované: 27.07.2008 23:15:49 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  33. Miťo...
    v pohode... nevidím dôvod, prečo by si nemal či nemohol. Ale nechcem Ťa, samozrejme, ovplyvňovať. Teším sa každému názoru...
    publikované: 28.07.2008 00:10:37 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  34. Derechura, Viky...
    viac slov zajtra... a díky.
    publikované: 28.07.2008 00:34:15 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  35. marthi
    vyprovokovala si vo mne otázku ako je to so mnou . nič moc . veľakrát som sa už nad tým zamýšľala , ale asi vždy zvíťazila lenivosť ospravedlňovaná únavou alebo riešením dôležitejších vecí .
    výsledok dnešného zamyslenia : MUSÍM NIEČO SPRAVIŤ AJ PRE SEBA .
    publikované: 28.07.2008 07:31:59 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  36. Derechura...
    díky za námet. Určite aj to treba vyskúšať. Pripomenula si mi ako som si raz pred okrúhlym výročím venovala permanentku do salónu krásy či štíhlej línie, už ani neviem názov. Bolo to v Starom Meste BA a v podstate to bol iba ťahač peňazí. "Bodové" impulzy boli o ničom, vraj zaručený úspech iba s prísnou diétou, ktorú priložili na letáčiku. Neodolala som ani škoricovému zábalu. Je to niečo podobné ako si opísala Ty. Len tam mal za mňa pracovať ten prípravok na odbúranie podkožného tuku, podporený fóliou - taká ako potravinová, tenký igelit. A vtedy som sa veru aj hanbila, že podstupujem takú procedúru, ktorá je drahá, pracná na prípravu a pritom by mi stačilo dobre sa spotiť pri nejakom športe alebo fyzickej práci. Alebo aspoň chodiť pešo na 6. poschodie. Pripomenula si mi to. Díky.
    publikované: 28.07.2008 10:20:17 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  37. Viky...
    Na Teba sa človek pozrie a hneď Ťa vie zaradiť. Medzi tých aktívnych ľudí, ktorí chtiac - nechtiac robia stále niečo pre seba, pre svoje zdravie, pre svoju líniu. Ja som dlhé roky pracovala doma pri PC ako subdodávateľ a pohyb "veškerý žádny". Ešte aj do obchodu vždy chodil niekto iný, lebo ja vraj veľa míňam... :-))) Ale s tým je už koniec. Prvá pozitívna zmena nastala zmenou zamestnania. A hoci som naletela na musli tyčinky, že sä fajn atď. až kým som si neprečítala koľko majú kJ, lebo som z nich pribrala, už idem správnym smerom. Tak mi drž palce!
    publikované: 28.07.2008 11:02:34 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  38. Topas...
    Výsledok Tvojho dnešného zamyslenia, že: MUSÍM NIEČO SPRAVIŤ AJ PRE SEBA. Je vítaný. Tak sa pridaj! CIW prišiel s námetom pitia vody, Sakti s jedlom každé štyri hodiny, Derechura s pohybom atď. Odzneli tu aj ďalšie námety. Už len pevnú vôľu a skúsiť nejakú tú zmenu v prospech našej fyzionómie aj mysle. Práve si pripomínam aj výrok: V zdravom tele zdravý duch... Tak poďme do toho!
    publikované: 28.07.2008 11:28:42 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  39. Marti
    som rada, že si prišla na to, že "zdravé musli tyčinky" sú opak... sama som prešla niekoľkými "zdravými" výžiami a dne smi chutí to, na čo mám chuť:).. len večer sa snažím venovať viac inému, ako jedlu:) No verím, že nie každý si to môže dovoliť, ale hľadanie je tiež úspech..
    publikované: 28.07.2008 11:34:15 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  40. marthi
    prijímam výzvu . teda kontrolovaná strava , pohyb , úsmev a dobrá a pevná vôľa . a vodu pijem hlavne večer . mamina tomu vraví klamanie nenažratých buniek . veď si tie malé beštijky odvyknú v bruchu vyhrávať ! zaznačila som si východziu váhu a objem pása . a o týždeň uvidím či nastala zmena . aspoň miniminimini .
    publikované: 28.07.2008 11:38:02 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  41. baby...
    moje heslo na každý deň a každý pohyb znie: " tak sa ukáž telo, či ťa neživím nadarmo?!:) takže so mnou je fakt ťažké žiť:))))))))
    publikované: 28.07.2008 11:41:56 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  42. viki
    ale máš pekné heslo . veď telo reaguje tak ako sa o neho staráš . toto nie je moja myšlienka ale môjho zatiaľ spolubývajúceho . a musím priznať , že je pravdivá .
    publikované: 28.07.2008 11:47:00 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  43. Pijem......
    chvalabohu čistú vodičku a ide mi to. Na raňajky som si dala jednu 1,5 l lahôdku a čudovala som sa, že sa to dá. Ja aj tak denne vypijem minimálne 2 l ale takúto očistnú kúru podstúpim veľmi rada, skúšam všetko čo zvládnem. Chodiť zatiaľ nevládzem, moje maximum na jeden záťah je 5m-stolička. Cvičím na posteli ale pomaličky ďalej chudnem. Skúšala som stále všetko o čom som počula a čítala.
    Miťov citrón som dávkovala denne 4-5 odštavených s čistou vodou. Kávu a čaj som pila so škoricou, ohromne to odbúrava tuky. Pre nemobilných dobrý recept, ale aj to netreba dlho preháňať.Potom ma veľmi odľahčili čaje: pravidelne Phu-erh, zelený čaj a očistný- dobré výsledky.
    Všetko ďalej praktizujem až na veľmi predražené citróny.
    Marthi, pýtala si sa či vydržím nejesť 4 hodiny. Vieš moja, mne sa tak scvrkol (zatiaľ len) žalúdok, že jem len 3 x denne. Ráno sýto, obed kompletný, večera maxim. do 18 hod. To nemám akože tak musím pre chudnutie, ale preto, že už mi to inak nechutí. Nejak sa mi podarilo v hlave si to vysporiadať, nemám potrebu prplať sa v tom čo môžem a čo nesmiem jesť. Na čo mám chuť, to si dám. Aj slaninu a krémeš. Keby som sa mohla viac hýbať, tak si kúpim kolečká.
    Som ešte veľmi "veľká", pomali sa zmenšujem ale riešim to len ako že chcem byť zdravá a nie len chudá. Možno aj to je pre niekoho recept, nebyť závislý na chudnutí.
    Prajem veľa úspešných a slnečných dní.
    publikované: 28.07.2008 11:53:05 | autor: Sakti (e-mail, web, autorizovaný)
  44. Topas, vidíš, treba aj konkrétne čísla zapísať...
    teda idem si - s pomocou božou - odvážiť svoje telo a zmerať čo sa ešte zmerať dá. Žiaľ brušná obezita ma navštívila....
    publikované: 28.07.2008 12:00:03 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  45. A ja chudnúť nechcem, práve naopak, chcem riadne pribrať,
    lebo sa chystám do Afriky za púštnym šejkom a ten vraj chce do svojho háremu iba ženy nad sto kíl.

    A zatiaľ, žiaľ, som hlboko pod limitom!

    :((
    publikované: 28.07.2008 12:02:57 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. Sakti, však my nechceme byť chudé...
    keď som pribrala, zväčšili sa mi aj "prednosti" a celkom mi to vyhovuje. :-))) Ale treba formovať postavu. Je mi jasné, že čím menšie brušné "svaly" tým vyzerá človek štíhlejšie. Ja potrebujem odľahčiť nohy a záťaž srdca. To je môj cieľ. Lebo nohy, koťuhy, mi začali opúchať a to fest...
    publikované: 28.07.2008 12:10:37 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  47. Ideš cez agentúru?
    Šejk by sa mi zišiel, limit spĺňam nadpriemerne, len či by ma lietadlo unieslo..........
    Prajem veľa úsmevných dní.
    publikované: 28.07.2008 12:11:18 | autor: Sakti (e-mail, web, autorizovaný)
  48. Rozpravka ...
    ja som tiež hodne pod limitom, ale zrátané videlené, každý si sleduje váhu aj úmerne výške. A podľa tej mojej, by som mala byť hodne ale hodne vysoká... A to nie som. :-)))
    publikované: 28.07.2008 12:12:48 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  49. Sakti, nie, idem na vlastnu päsť (rozprávkovú) a budem hľadať takého šejka,
    čo by mi aspoň kilečko-dve odpustil.

    A dovtedy sa budem vykrmovať, vykrmovať a vykrmovať. A budem si šetriť ľadviny, lebo poviem vám, vypiť na noc jeden a pol litra tekutiny - nuž, ja chcem spať a nebehať stále na záchod.

    A v púšti si kúpim ťavu a budem toľko otravovať šejka, kým nezníži váhový limit.
    :-))
    publikované: 28.07.2008 12:18:51 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  50. rozprávkarka..........
    prajem ti veľa krásných zážitkov a hlavne bohatého šejka, kilo sem-kilo tam.
    publikované: 28.07.2008 12:26:08 | autor: Sakti (e-mail, web, autorizovaný)
  51. Sakti, pravdupovediac, šejka ani tak nepotrebujem, toho len zviažem,
    prehodím cez ťavu, pošlem prvým lietadlom ako súrnu depešu pre všetky voľné blogerky

    a ja pôjdem hĺadať jeho ropné pramene...

    :-)
    publikované: 28.07.2008 12:28:24 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  52. rozpravkarka - šejka bez ropy sem ani neposielaj! :-))
    Tá Venuša Ti asi pripomenula oblé krivky a tie Ti privodili na myseľ šejka... Vidíš kde lietaš, Zuzka? Alebo je to inak?
    publikované: 28.07.2008 13:03:20 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  53. Maruška, však ja to spravodlivo: šejka vám a mne ropu.
    A čo ja môžem za to, že ma v tom socialistickom Československu tak slabo živili, že ešte na krivky do šejkovho háremu nemám, ha?

    A veru vidím, kde od rána lietam, najprv v pekle, potom v nebi a teraz na blogu... :-))
    publikované: 28.07.2008 13:06:08 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. Vždy sa do problému ponorím hlbšie...
    Takže som si "nalistovala" na nete čosi o pitnom režime a chudnutí. A tu je aspoň časť z toho:

    Bez vody nielen že nebudete chudnúť. Budete navyše hladní. Unavení. Podráždení. Tak si dáte na upokojenie tyčinku. A kruh sa uzatvára.

    Chcete schudnúť? Chcete žiť zdravo? Pite čistú vodu. Nediskutujte.
    Nechcete piť vodu? Nechajte tak. Ale potom sa ani nesnažte schudnúť, nepodarí sa vám to.
    Môžete si občas dať aj čaje, obsahujú antioxydanty, údajne by niektoré (zelený) mohli veľmi málo aj zrýchliť metabolizmus. Ale nepite čaje stále. Voda je základom. Pite vodu bez bubliniek a príchutí aj keď vám možno nechutí. Je to otázka zvyku.

    Nehľadajte obchádzky. Už počujem, ako sa budete pýtať, či môžete piť čaje, džúsy, čerstvé šťavy zo zeleniny. Áno, môžete piť čo chcete. Základom pitia ale musí byť čistá voda. Bez bubliniek, bez chémie.

    Nediskutovať. Piť.

    Viac info o pití nájdete v sekcii pitný režim na webe chudnutie-ako.sk.

    publikované: 28.07.2008 13:09:46 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  55. Zuzka, myslela som, ako mysľou lietaš... :-))) To tá fantázia, to je o.k....
    Len k tej vode som Ti chcela povedať, že to sa nepije naraz 1,5 litra, teda aspoň ja by som to nedokázala. Podľa mňa si to treba úmerne rozložiť. Ale zaujímavé, že večer - povzbudená CIW - som to zvládla bez problémov, samozrejme postupne, nie naraz. A dnes, žiaľ, ešte nemám v sebe ani pol litra... Pitný režim je dôležitý. Teoreticky to ovládam dokonale... :-)))
    publikované: 28.07.2008 13:21:17 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  56. Maruška, ja mám už dlhodobo overenú čistacu dietu, nie je ani tak
    redukčná, aj keď sa pri nej tiež zhadzuje, ale je dosť tvrda. Trojmesačná. Jej základom sú dva pitné dni. Jeden čiste vodový a druhý tekutinový (šťavy, čaje bez cukru). Ostatne dni sú - masový, zeleninový, ovocný, mliečny a zmiiešaný (kedy môžeš všetko - ja si ho dávam na nedeľu).
    Toto procedúru vždy podstupujem počas jarných mesiacov a veru vypláca sa. Drží ma fit už celé roky. Pitný režim je jej samozrejmosťou. Choroby na mňa takmer nelezú. A ako vidíš, aj náladu mi to drží nad hladinou. Treba to však zvládnuť prvé dva-tri týždne, najmä nabehnutie na dvojdňový pitný režim. Keď sa žalúdok upraví, tak to ide samé.
    publikované: 28.07.2008 13:26:17 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  57. Zuzka, takže ak zabudnem na to...
    čo som málo dnes zjedla... tak do večera už budem iba piť. Dnešok je na to celkom vhodný. Môžem to potiahnuť zajtra do obeda a potom si dám čaj... To ma podrž... či to zvládnem? Vody mám v sebe zatiaľ liter. A koľko asi tak odporúčaš Ty?
    publikované: 28.07.2008 15:10:07 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  58. Maruška, ja moc neverím vodovým diétam, mám svoju očistnú overenú,
    aleako vravím, tá je založená na delení stravy. V rámci toho jem, koľko sa mi žiada, aj pijem, koľko sa mi žiada, nenalievam sa nasilu.

    Ale keď sú tie dva pitné dni, tak je pravda, že človek zaháňa hlad tekutinami a vtedy prijíma priam neuveriteĺné množstvo. A ešte malá rada: počas pitných dní je najlepšie byť doma - proste potrebuješ stále chodíť na záchod, vylučovať...
    publikované: 28.07.2008 15:16:37 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. Veď som doma... Zuzi, preto ma to napadlo... až do konca týždňa.
    Takže díky za ďalšiu radu či upozornenie. K delenej strave sa neviem prepracovať. A pritom okolo seba vidím konkrétne výsledky. Možno keby som bola doma sama... Tak zatiaľ...
    publikované: 28.07.2008 15:19:29 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  60. Maruška, tam si treba uvedomiť jednu základnú vec -a to je jojo efekt.
    Ten zákonite príde, ak držíš dietu menej ako dva mesiace. Jednoducho nedrž dietu, ak to nevieš vydržať. To sa ti vráti a potom je to naozaj ťažké zhodiť. Ideálne sú tri + tri mesiace. Vtedy si váhu udržíš. Ale to je už na dlhší rozpís.
    publikované: 28.07.2008 15:22:08 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  61. Martuška.............
    pekne sa to tu rozbehlo, koľko odhodlaných ľudí. Ja už mám od rána v sebe na trikrát 4,5 l vody. Som totiž tvrdohlavá a ked si nieco zaumienim idem na doraz.Ked pijem tak na 100%, ked jem tak na 120%, ked niečo veľmi chcem tak to skúšam kým to nedosiahnem. Zatiaľ u mna všetky diety skončili jo-jo efektom. Teraz nedržím žiadnu dietu, to som si zakázala, skúšam len všetko do radu, čo mi môže pomôcť lepšie žiť, nemám to totiž po toľkých omyloch ľahké, tak musím pokúšať celkom na inej úrovni. Snáď sa to raz podarí aj vám, prajem Vám to je to úžasné každý den nejaké deko dole, len sa modlím aby som to ešte stihla do smrti zredukovať. Mám katastrofálnu východiskovú pozíciu. Ale idem do toho a každá rada dobrá, len už žiadne diéty.
    Z vlastnej skúsenosti viem, že pitný režim má najlepší efekt s čistou vodou. A ja pijem tú vodu z flaše lebo pohár ma rzčuluje: prvý, druhý atd. Flaša je len jedna a potom až naobed atd. Len si prosím nemyslite že chcem byť za múdru. Mne to takto funguje u vas to môže byť iné.
    Zo srdca vám všetkým prajem kopu odbúraných kilov a rozpravkarke trochu sadielka pod kožu a ropu pribaliť.
    publikované: 28.07.2008 18:06:30 | autor: Sakti (e-mail, web, autorizovaný)
  62. Sakti, prečo len trošku? Ja chcem veľaaaaaaaa! Byť chlapom, tak sa mi páčia rembrandtovské tipy.
    Na takých majú muži aspoň mäkko postlané...

    :-)))
    publikované: 28.07.2008 18:09:43 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  63. Ja asi viem kedy mám prísť... :-)))
    Nuž, nemám sa čím pochváliť. A to som dnes chcela mať deň plný vody. Takže zatiaľ do mňa nevošli ani 2 litre. Ale je pravda, že som vstávala dosť neskoro... A keďže som musela variť, tak som vymyslela aspoň diétne jedlo. Špenát a cestoviny. Takže som neodolala a nejakú tú drobnosť k tomu...

    Sakti, to čo nazývaš tvrdohlavosťou, dajme tomu je pevná vôľa v tomto prípade, tak to mi chýba. Som sklamaná sama zo seba... Ale to je len začiatok. Nesmiem byť hladná, potom do seba hodím čokoľvek. Zajtra pôjdem na to organizovane. Jesť menšie množstvá každé dve až tri hodiny. Cítim sa ako pokusný králik... :-)))

    publikované: 28.07.2008 18:24:36 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  64. Ozaj a kde je náš poradca Ciw?
    Ciwko, súrne potrebujem konzultáciu... Za aký čas si vypil tú fľašu vody, teda 1,5 litra? Je to dosť dôležité vedieť...
    publikované: 28.07.2008 18:29:17 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  65. Miťo...
    konečne som sa pozrela aj na tie Tvoje "dobroty" čo tu promenáduješ pred našimi očami, keď chceme chudnúť :-)))
    Tebe asi dobre "spaľuje"... a ja som si to dovolila jesť aj keď by som nemala. Najhoršie je, že niekedy aj v tých najúžasnejších kombináciách. A navyše, keď mám taký klídek, žiadne nerváky, tak sa to nalepí raz dva.

    Tú prácu, ktorú popisuješ, by tiež nezvládol hocikto. Do druhej či tretej v noci vydržím hravo, ale vstávať o štvrtej, ani za svet... :-))
    publikované: 28.07.2008 19:44:49 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  66. marthi
    v Tvoj sviatočný deň príjmi moje želanie bohaté na lásku , zdravie , šťastie , radosť , úspechy .
    publikované: 29.07.2008 06:57:00 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  67. Topas...
    úprimne Ti ďakujem za Tvoje slová. Nezvykle si dala na prvé miesto lásku, ale je to milé... skutočne mi teraz chýba, a to viac ako inokedy... Želám Ti pekný deň!
    publikované: 29.07.2008 08:25:31 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  68. Prosím.......
    ciw ozvy sa aj ja potrebujem vedieť o množstve a dĺžke očistnej kúry trochu viac.

    Martuška držím ti palce, iste nemáš ten problém s chudnutím až tak "veľký" ako ja, verím že to spolu zvládneme. Stále budem mať na pamäti, že v tom nie som sama. Hlavne treba používať rozum ktorý máme v žalúdku a tomu v hlave dať dovolenku.

    Všetkým veľa pekných chvíľ a sily.
    publikované: 29.07.2008 13:09:12 | autor: Sakti (e-mail, web, autorizovaný)
  69. Sakti...
    ja už ani neviem kto by mal koho/čo poslúchať. Lebo chuťové poháriky sú také koťuhy. Hlásia sa mimo "režimu" a trápia a trápia... Až natoľko, že dnes - čo som si samozrejme zdôvodnila meninami - a práve teraz som si dala Raffaella a predtým jeden koláčik ku káve. Takže pevná vôľa všetko nezdolala... Ale zalievam to aj vodou, len nie v takom "predpísanom" množstve. Ale už končím, musím sa rýchlo napiť... :-)))
    publikované: 29.07.2008 13:24:04 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  70. CIW, môžem Ťa požiadať... na slovíčko...
    teda priam poprosiť? Práve som si všimla, že si na blogu a my tu so Sakti riešime telesne dôležitú otázku, týkajúcu sa pitia pitnej vody... Viď komenty: 28.07.2008 18:29 a 29.07.2008 13:09... Vopred díky.
    publikované: 29.07.2008 15:43:13 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014