Martha Bielska

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Deliť sa o šťastie je najväčším šťastím (aspoň pre mňa) 1.

... skladajme si mozaiku osobného šťastia
     Šťastie nájdeme len v sebe - je strata času hľadať ho v iných, lebo len málo ľudí ho má nazvyš – Axel MUNTHE. Tento citát, ktorý som objavila v mojich starých zápiskoch, ma trochu rozrušil. Presnejšie povedané, jeho druhá časť. Ako môže byť hľadanie šťastia v iných stratou času? Hľadať šťastie v sebe, s tým súhlasím. Ale ako by mohol byť človek šťastný iba sám pre seba? Deliť sa o šťastie je podľa mňa najväčším šťastím. Je úplne jedno či ide o chvíľkovú eufóriu alebo dlhotrvajúcu blaženosť.
.
     Je pravda, že by sme nemali hľadať šťastie tam, kde je pre nás nedosiahnuteľné. Nemali by sme ani čakať, že nám ho niekto len tak dá. Môžeme ho hľadať vo vzťahoch, v práci, ktorá nás napĺňa. A môžeme ho hľadať aj  v každodenných  maličkostiach. Pre mňa je šťastím tešiť sa aj z každého rána. „Zhluk“ radostí  z  takýchto maličkostí nám môže priniesť nesmierne šťastie.
     Najväčším šťastím je stretnúť človeka, s ktorým sa vieme podeliť o pocit šťastia. Najväčším šťastím pre ženu, samozrejme okrem šťastia v podobe láskavého manžela či partnera,  je stať sa matkou – porodiť dieťa. Narodenie zdravého dieťaťa je zázrakom prírody. To všetko je ľudské šťastie. Je pre nás šťastím, keď sme zdraví, máme domov, rodinu, deti, priateľov...  
.
     Nedávno som napísala, že je šťastím byť sama sebou a ešte keď ma aj iní chápu. Tá druhá časť vety niekedy potláča pocit šťastia do úzadia. Byť správne pochopený a v pravý čas je tiež dôležité pre pocit šťastia. A tak si skladajme z drobných radostí či veľkých víťazstiev mozaiku osobného šťastia. Podeľme sa o svoje šťastie s ostatnými. Hľadajme ho aj v iných. Klasici nemusia mať vždy pravdu.  (M.B.)
 
 
 
 

O čom práve premýšľam | stály odkaz

Komentáre

  1. Naj
    vraci honorar a da ho tebe!
    Presně tak jak píšeš. Toto co napisal slavny Axel, to kopiruju daktory kedz vychovavaju managerov,predajcov. Len TY,TY ši najlepši a dalše glupociny a z toho potom rošně ta zver co nima s nikym sucit.
    Ta potlesk. Tebe.
    publikované: 29.06.2007 08:16:37 | autor: vychodnarskarecesia (e-mail, web, autorizovaný)
  2. som na tom podobne
    a pán komentátor nado mnou :)
    publikované: 29.06.2007 08:30:25 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Dnes je pre mňa šťastím, že som bola správne pochopená
    Ďakujem.
    publikované: 29.06.2007 08:47:27 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  4. muntheho
    výrok chápem úplne inak. neočakávam, že dobrý pocit mi prinesie dobrý pocit druhých ľudí ("...je strata času hľadať ho v iných..."). keby som sa totiž príliš spoliehal na takýto zdroj, môj dobrý pocit by podliehal obrovským výkyvom a zväčša by veľmi dobrý nebol ("...lebo len málo ľudí ho má nazvyš"). základom je preto vytvoriť si dobrý pocit zo seba samého. potom tento dobrý pocit (šťastie) môžem aj rozdávať tým, ktorí sa zatiaľ opierajú o dobrý pocit druhých. samozrejme, ich dobrý pocit z môjho šťastia bude iba chvíľkový, a to platí aj pre všetky ostatné vonkajšie impulzy (niektoré sú menované v príspevku). povedané stručne: kto má rád ľudí, veci a javy, má radosť vtedy, keď sú v jeho blízkosti. ale kto má rád seba, má radosť stále. poznámka 1: slovo "radosť" je odvodené od slova "rád", takže kto má niečo rád, má radosť. poznámka 2: "mať rád seba" znamená sebectvo. človek povrchný má aj na sebe rád len to povrchné, následkom čoho sleduje iba svoj povrchný prospech a kašle na akýkoľvek prospech druhých. ten, kto má hĺbku, však v určitom stave svojej mysle dokáže mať rád nielen povrch, ale aj tú svoju hĺbku, vďaka čomu má nevyhnutne záujem aj o prospech druhých, aby pre seba (a zároveň pre druhých) vytváral priaznivejšie spoločenské prostredie. to povrchné sebectvo teda zostáva iba povrchným sebectvom, kým hlboké sebectvo nevyhnutne v sebe obsahuje altruizmus. ak sa o altruizmus pokúša človek, ktorý nemá rád seba, vlastne koná proti sebe. ak platí, že ubližovať nejakej bytosti nie je správne, prečo teda ubližuje sebe? nie je vari sám bytosťou? jeho altruizmus je takto v konečnom dôsledku zlo. keď totiž dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté. podpoznámka 2.1: hĺbka nie je poznanie, ale skúsenosti, spomienky. má ich síce každý, ale nie každý ich dokáže spracovať a využívať v prospech svoj i tých druhých. treba na to presne ten stav mysle, ktorý je spomenutý v poznámke 2 (ktorý však nie je témou tohto komentára).
    publikované: 29.06.2007 09:08:41 | autor: piccator (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Piccator, ďakujem za obsiahlu prednášku
    ... aj keď musím na Tvoju zlosť poznamenať, že si mi tým nepokazil radosť z dnešného rána a fakt, že niektorí ma správne pochopili.
    publikované: 29.06.2007 09:19:49 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Piccator
    mi hovoril, či písal zo srdca... Celý príspevok " Deliť sa o šťastie je najväčším šťastím" sa mi zdá taký naivný. Najmä predposledný odsek. Ak by to tak bolo, boli by sme v období samoty predurčení byť nešťastnými. Nemám Axela Muntheho priveľmi v láske, ale v tomto s ním musím súhlasiť.
    publikované: 29.06.2007 09:46:06 | autor: zuza (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Zuza, ako žiačka svojho učiteľa
    by si mohla pochopiť, že toto nie je pôda na predvádzanie sa svojimi vedomosťami, ale je to vyjadrenie toho "nad čím práve premýšľam". Je naivné domnievať sa, že všetci budeme v tejto chvíli premýšľať rovnako. Ak si z toho nešťastná, nemusíš to prenášať aj na mňa. Ja som šťastná ... po svojom.
    publikované: 29.06.2007 10:02:23 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  8. je
    pozoruhodné, ako dokážeš pripisovať druhým emócie, pocity a motívy, ktoré vôbec nemajú. napríklad na moju adresu si napísala "musím na Tvoju zlosť poznamenať". tvoja poznámka vo mne nejakú reakciu vyvolala, ale určite to nebola zlosť, lebo tú považujem za zbytočný luxus, ktorý by mi iba otravoval život. mojím úmyslom ani nebolo pokaziť ti dobré ráno, ale poskytnúť návod, ako si môžeš spraviť každý deň dobrým (totiž pochopením všetkých možných situácií, ktoré život prináša). zuzu zasa bezdôvodne podozrievaš z predvádzania sa, hoci použila veľmi závažný argument, ktorý svedčí o tom, že o živote aktívne a účinne rozmýšľa, a nenechá sa ním iba pasívne ťahať. pochybujem aj o tom, že je nešťastná len preto, lebo všetci práve teraz nerozmýšľajú rovnako. navyše si zapochybovala o jej schopnosti samostatne myslieť. nik ťa tu neuráža, zato ty si sa do nás pustila ako osa. kde zostalo tvoje šťastie? nebodaj ti ho pokazili naše názory? aspoň vidíš, že som mal vo svojom komentári pravdu - šťastie, ktoré sa opiera o nestabilné veci, nemôže byť stabilné. pritom zuza aj ja sme iba vyjadrili svoje názory a svoje pocity (zdôrazňujem pocity, lebo tu nejde ani zďaleka iba o vedomosti), a na to predsa takéto fóra slúžia. poviem ti za seba, že by som mohol byť nešťastný, že takmer celé ľudstvo (a nielen teraz) uvažuje v zásade rovnako, vďaka čomu sa nehýbe z miesta, ale tým by som si určite nepomohol. mnohým akosi vyhovuje kňúrať, ako nedobre sa majú, ako im druhí ubližujú a navzájom sa utvrdzovať v tom, že to tak je a že je to hrozné, a na druhej strane si zasvätene oznamovať návody na šťastie, ktoré v skutočnosti aj tak každý používa, ale pomôžu iba niektorým, ktorí dokážu veci okolo seba a v sebe aj precítiť, nielen o nich rozprávať. klasici nemusia mať nevyhnutne pravdu, ale keďže je niekedy ťažko spoznať, kedy ju majú, nemusíme si z nich brať vzor. stačí rozmýšľať na vlastnú päsť, presne ako to robili oni. na kvalitné myslenie však potrebuješ čisté zrkadlo mysle, pretože myseľ zanesená odpadom myšlienok a s nimi spojených emócií je ako vodná hladina, do ktorej hodíš za hrsť kameňov - odraz okolitého sveta na nej bude pokrivený, skreslený. a zanesenosť tvojej mysle je aj príčinou aj toho, čím som tento komentár začal. skôs nájsť vnútornú rovnováhu a ručím ti za to, že názory druhých ťa nebudú rozčuľovať, lebo ich prestaneš považovať za osobné útoky.
    publikované: 29.06.2007 11:18:01 | autor: piccator (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Dnes je pre mňa šťastím, že som bola správne pochopená
    Ďakujem.
    publikované: 29.06.2007 11:37:37 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Co
    to tu za bitva !
    Kus odskočim a už še trepu.
    Jak to, že ne som u toho, šak to naš folklor.
    publikované: 29.06.2007 13:45:12 | autor: Vychodnarskarecesia (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. uplne s tebou suhlasim
    piccator, hoci musim povedat, ze delit sa o svoju radost s druhymi je vzdy riskantne, najma ak dotycneho dobre nepozname.riskantne je to z toho dovodu,ze nase stastie moze byt a vacsinou aj je pricinou zavisti inych.vacsina ludi dnes je totiz velmi nestastna a pri pohlade na stastneho cloveka im navieraju zily na cele.viem o com hovorim.uz iba privetivy pozdrav niektorych vie vydrazdit k poznamke ako:a teba dnes co tak rozveselilo?, s takym podtonom akoby vravel : prosim ta prestan, je mi z teba zle.Takze pre stastie inych /lebo ako si spravne povedal,nase stastie je v nas/,hlavne ak su to ludia, ktori ho vela nemaju,je velmi dolezite delit sa o ich stastie a nie o nase.takto urobime stastnymi ich i seba.
    a s laskou k sebe musime byt opatrni dvojnasobne, aby nas neviedla k sebauctievaniu.preto musime JASNE vediet odkial tato laska k sebe vychadza.ak vychadza z lasky k bliznemu / co je to "hlboke sebectvo" ako ho ty nazyvas je to v poriadku.Ak vychadza z pychy, nikdy nas k stastiu /pravemu/ neprivedie.
    inak, tvoj prispevok sa mi velmi paci.vies o com hovoris.
    publikované: 29.06.2007 14:00:34 | autor: mikulas (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Ďalší podnet do diskusie. A čo tak rozpitvať názor Epikurosa?
    V záverečnej časti svojho predchádzajúceho príspevku pod titulkom Deliť sa o šťastie je najväčším šťastím, ktorý som napísala dnes medzi dúškami rannej kávy, som okrem iného uviedla: "A tak si skladajme z drobných radostí či veľkých víťazstiev mozaiku osobného šťastia." Ani som netušila, že vychádzam z nasledovného citátu: "Šťastie je mozaika zložená z drobných radostí" - Maurois. (Učíme sa celý život.) *** Keby som mala napísať napríklad dizertačnú prácu na tému Šťastie určite by som si najskôr preštudovala dostupné doposiaľ publikované teórie, ktoré sa touto otázkou zaoberajú. Keďže niektorí sa radšej vyžívajú v poučkách a v prevzatých myšlienkach iných, dovolím si svoj osobný názor z rubriky "O čom práve premýšľam" rozšíriť aj to nasledovnú teóriu." ***
    Teórii šťastia sa venoval aj grécky filozof Epikuros. Vychádzal z toho, že všetci ľudia môžu byť šťastní, len treba šťastie hľadať na správnom mieste. Keďže žil v období rozkvetu gréckych mestských štátov, už vtedy jasne videl, že ľudia hľadajú šťastie v materiálnom svete – stačí mať len dostatok peňazí, dopriať si luxus. Ako sa zdá, dnes je to veľmi podobné. Podľa neho ľudia vlastne nechápu, čo k šťastiu potrebujú, jedno je však isté, peniaze to nie sú.
    Epikuros vypracoval teóriu, na základe ktorej tvrdil, že ľudia k tomu, aby boli šťastní, potrebujú tri veci: Priateľov
    Nie iba na chvíľky zábavy, ale s nimi žiť, bývať každý deň i noc. Slobodu Nezávislosť, byť mimo politiky a intríg.
    Zamýšľanie sa nad životom Nájsť si každý deň čas na rozjímanie o tom, čo nás trápi. Epikuros tvrdil, že ak nemáme peniaze, ale máme tieto tri veci, dokážeme byť šťastní. Naopak to však nefunguje – za peniaze si ešte nikto nekúpil ani lásku, ani slobodu, najmä tú vnútornú, a ani pokoj duše a vyrovnanosť. Dávam to ako ďalší podnet do diskusie.
    publikované: 29.06.2007 14:25:48 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014