Martha Bielska

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Umenie žiť a písať (si) o tom

... s niekým

     Občas sa prehrabávam vo svojej knižnici a s údivom zisťujem čo všetko som ešte neprečítala. Láka ma tiež čítať si niektoré knihy znova. Je zaujímavé, že túto činnosť, teda čítanie, väčšinou nikto neodsudzuje a ani ju nepovažuje za stratu času. Na rozdiel od čítania si na nete a najmä písania na blog. Keď som nedávno pred jednou dievčinou spomenula, že som blogerka, tak chvíľu na mňa hľadela ako na previnilca a krútila hlavou... Vraj je to zlodej času. A televízia je potom čo? Odpustím si teda ďalší reprízovaný zábavný program v televízii a ako pozdrav budúcej počítačovej expertke píšem týchto niekoľko riadkov.    

     Dnes som sa "hrabala" v nevyčerpateľnom zdroji internetovej knižnice a napadlo ma slovné spojenie umenie žiť. Objavila som tam všeličo a inšpirovalo ma to k malému zamysleniu sa. Nechcem vymýšľať poučky o umení žiť. Uvedomila som si však, že tak ako si umenie vyžaduje talent, tak si život vyžaduje minimálne náš zodpovedný prístup. Nemali by sme hazardovať so životom, ani ho premrhať len tak. Zväčša si nekladieme otázku či žiť, ale ako žiť. A možno je umenie práve v správne kladených otázkach a nachádzaní vhodných odpovedí na ne. Je neskoro hovoriť si keby...  ak sa už niečo udialo nie podľa našich predstáv. Skúsme sa nad dôsledkami nášho konania zamyslieť skôr ako urobíme krok do neznáma. Nenechajme sa vliecť tam, kam sme nemali pôvodne namierené. Zastavme sa občas a aspoň na chvíľu pouvažujme nad svojim životom. Zvládame umenie žiť?

     Je dobré, možno i dôležité, ak si máme aj s kým písať o živote, o radostiach či starostiach. S priateľom, priateľkou. Stačí aj pár slov prostredníctvom mailu alebo chatu. Zdôveriť sa jeden druhému, odľahčiť si svoju myseľ od balvanov problémov. Veď jeden zo znakov priateľstva je vedieť si vypočuť toho druhého a možno si aj poradiť navzájom vo chvíľach, kedy to najviac potrebujeme. (Viac som o tom napísala tu.) A môžme o tom napísať hoci aj na blog. Som rada, že mám komu písať. Práve teraz...

 

 


O čom práve premýšľam | stály odkaz

Komentáre

  1. :-)
    celkom pekné myšlienky Martha... a nedá mi len s nimi súhlasiť :-)
    publikované: 26.07.2008 15:56:28 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ja sa tiez pripajam...
    knihy citam dost casto (specialne psa vencim s nosom zaborenym v knihe...), a na blog chodievam zas aj preto, ze na rozdiel od mojich oblubenych autorov knih, si s autormi na blogu mozem o danom dielku aj pokecat :)
    publikované: 26.07.2008 16:20:52 | autor: yossarian (e-mail, web, autorizovaný)
  3. zelenarusalka
    Ďakujem Ti.
    publikované: 26.07.2008 16:26:02 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  4. yossarian
    Mňa to tiež priťahuje na blog. Byť tak akosi bližšie k pulzu... života. Dám sem aj úryvok z knihy, ktorá mi dnes padla do oka na nete. Chcela som to dať pôvodne ako prílohu môjho textu, avšak aj po značnom vykrátení sa mi to zdalo trochu dlhé...
    publikované: 26.07.2008 16:32:41 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Dnes mi padla do oka...
    kniha Tridsaťšesť otázok súčasného sveta. Je to súbor odpovedí na 36 otázok Majstra Kaisena. Nie že by som ho obdivovala, ale v úryvkoch z tejto knihy ma zaujali odpovede na otázku: Existuje “umenie žiť” a čo to je? Okrem samotného Róši Kaisena odpovedali na ňu aj niektorí kňazi, umelci, lekári a ďalší. Z niektorých odpovedí vyberám:
    akad. mal. Miroslav Cipár:
    Umenie žiť je balans medzi túžbami a možnosťami. Medzi súkromným a spoločenským, medzi, medzi. Umelcom života je človek bez komplexov, ktorý suverénne žije svoj život. To, pravdaže, nesie so sebou množstvo problémov.
    Róši Kaisen: (skrátené)
    Umenie žiť znamená naučiť sa žiť spoločne s ostatnými, s úctou k iným, berúc do úvahy charakteristické vlastnosti každého jednotlivca a spoločne vytvárať šťastie. (...) Najdôležitejším umením života je sústrediť sa na každú vec tu a teraz, uskutočniť každú akciu až do konca bez myšlienky na predtým a potom. (...)
    MUDr. Pavel Malovič: (skrátené)
    “Umenie žiť” existuje a je to schopnosť a umenie vychutnávať. Dnes žijeme v období relatívnej hojnosti, samozrejmá je rýchlosť a povrchnosť. Odvaha zastať, prelistovať chvíľu, ovoňať ju a ochutnať, pohladiť a vychutnať - to je najlepšie afrodiziakum života, ktorému hovoríme aj umenie žiť. Je to jednoduché a na jednoduché veci si nenechávame čas. Je to zároveň strašne zložité(...)
    publikované: 26.07.2008 16:59:54 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  6. aj pre mňa má zmysel
    podeliť sa s niekym o myšlienky zo a do života, zamyslieť sa nad myšlienkami iných, nechávam sa obohacovať, prijímam, ak možno tak i dávam, prinajmenšom, virtuálne pohladím, páči sa mi tu, a nie je to pre mňa strata času,...i keď pravda je že sa mám ešte veľa učiť, ale je od koho O_ô
    publikované: 26.07.2008 17:58:56 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  7. veľmi dobré myšlienky
    máš pravdu... myslím, že možnosť vypovedať sa (vypísať sa) z problémov je skvelá, najmä ak k tomu ľudia pridajú povzbudivé slová... krásny večer :)
    publikované: 26.07.2008 19:25:14 | autor: lubica (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Derechura, Ľubica...
    som rada, že ste si niečo našli aj v mojich slovách... :-)
    publikované: 26.07.2008 19:40:37 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Dnes mi padla do oka II.
    Ku komentáru o 16:59 doplním ešte dva názory z knihy Tridsaťšesť otázok súčasného sveta:

    Peter Lipa, džezový spevák: (skrátené)
    (...) je pre mňa umelcom života ten, kto úplne samozrejme, bez akejkoľvek špeciálnej koncentrácie alebo prípravy, v absolútnej vyrovnanosti, len tak spakruky rieši tisíce malých, niekedy, aj nepodstatných epizód, ktoré ostatných privádzajú do šialenstva (...)

    Marian Repka, spisovateľ:
    “Umenie žiť” je schopnosť správne žiť. Správne žiť znamená nerobiť chyby, nemusieť sa ospravedlňovať, neopravovať už raz urobené, lebo to bolo dobre urobené, žiť bez omylov, bez strachu a s ľahkosťou, spontánne dokonale.
    publikované: 26.07.2008 19:44:45 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Hlboké myšlienky,
    velice výstižne fabulované, podpisujem sa pod všetke. Svoje zámerne krátim, nie z obavy, bude to o mojom požitkárstve. Postoj chvíľa , aspoň chvíľu. Ať si Ťa vychutnám, prežijem rozkoš okamihu, pomíjivú, každý raz trocha inú. Áno, súznenie s ostatnými docieliť, nenechať sa zneužiť. A posléze sa, osamocen v davu ľudí prežívajúcich, v kútiku pocitov, zastreliť.
    Lubica má pravdu, skvellé je mať možnosť zveriť sa bez strachu z výsmechu, nádherné je povzbudenie získať a v boji víťaziť ako jeden zo šiku.
    Nie každému podarí sa. Ja zveril sa a osamotený bojujem. Mám pôžitok z osamelosti bojovníka, ktorý priateľov na smrť nechystá.
    Dlhý som, prepáčte mi, nezdržal som sa. No predĺženie okamihu môže byť aj pitie kalicha horkosti, bolesti a poníženia.
    Je to, skrátka, zložitejšie než múdrejší spísali. Podľa Miťa.
    Ahoj !
    publikované: 26.07.2008 20:02:52 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Miťo...
    Tvoje úvahy sú tiež hodné zamyslenia. Len je v nich trochu viac nepokoja, možno i smútku a bolesti. Želám Ti šťastný návrat do pokojnejšieho života...
    publikované: 26.07.2008 20:35:12 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  12. marthi
    pekne si to podala . a určite nie zbytočne . aspoň pre tých čo sa pristavili pri Tvojom článku .
    keď na niečo myslím , tak si myslím , že je to také jednoduché a ľahko podateľné aj spracovateľné aj vykonateľné . ale keď to mám hodiť na papier alebo tu na blog tak zisťujem , že to nie je až také jednoduché . musím sa vyjadriť presne . presne definovať problematiku . vyjadriť svoj názor . ale aj tak sa snažím aspoň niečo napísať .
    takže umenie žiť je pre mňa fakt umenie , ktoré je vytvorené vlastnými životnými skúsenosťami .
    publikované: 26.07.2008 20:57:55 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Topas... vždy reaguješ hodnotne...
    A chceš sa podeliť o názor. Tak ako aj tí, ktorí sem nakukli. Som rada každej návšteve. Vtedy je živo... nie je ticho. Ticho mám rada iba občas, keď na niekoho myslím, keď túžim s niekým byť práve v tej chvíli... alebo aj v tejto chvíli. :-))
    publikované: 26.07.2008 21:11:22 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  14. pekný večer Marthi
    potrebujem aj ja zmenu v dnešnom dni . a preto mi padne vhod pár písmeniek od priateľov a k priateľom .
    publikované: 26.07.2008 21:33:01 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  15. umenie žiť...
    myslím, že samotný život je umenie. Lebo denne kreslí a maľuje a čarbe, či zmaže mnoho podôb svojho obrazu života, hraje farbami, každý kúsok je originál, ktorý by sme mali oceniť najcenejším.. slovom, myšlienkou,, možno venovať mu obzretie, či poďakovanie. Možno práve tým písaním...či už na okraj listu, do denníka, do emailu,alebo len tak hlasom do vzduchu... Píšme si a nikdy nebudeme mať pocit, že náš život je falzifikát:)) pekný večer sestrička:)))
    publikované: 26.07.2008 22:30:23 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Hmmm, originálne, Viky...
    ako vždy. Človek by aj chcel - venovať priazeň, slovo vďaky - len nie vždy má tú príležitosť. Asi sa treba viac snažiť a nenechať sa odradiť, ani znudeným pohľadom či ignorovaním... Pekný večer aj Tebe... a ostatným tiež.
    publikované: 26.07.2008 22:50:11 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  17. marti
    je tam to "možno by sme mali"... Nie každý deň ma farbu dúhy a nie každý deň je žiť umením, ale je skôr utrpením, či pohromou.... Pá.
    publikované: 26.07.2008 23:15:17 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Martuska, Tvoj cas , pocas ktoreho si pisala tuto uvahu,
    urcite nebol premrhany.
    Som rada, ze mam co citat, prave teraz...
    publikované: 27.07.2008 00:04:39 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. V noci som napísala báseň a zmizla mi...
    teraz neviem, mám ju "rekonštruovať" alebo to mám brať tak, že dobre, že nevyšla? To čo sa napíše na ostro na blog a hneď sa neuloží nemá šancu na návrat. Ale takéto skúsenosti majú asi viacerí. Škoda tých slov, škoda, že tá chvíľa nepostála...
    publikované: 27.07.2008 09:48:01 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Mima...
    dúfam, že sa vyjadríš aj k voľnému pokračovaniu témy o riešení psychických problémov... Je to laický pohľad, ale mnohé som z toho zažila sama a niečo mám "odpozorované" zo života. Želám Ti peknú nedeľu!
    publikované: 27.07.2008 10:47:09 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Marti, vdaka za priane,
    uz som si to precitala, teraz budem popri vareni rozmyslat nad mojimi skusenostami z nacrtnutej temy.
    Prajem Ti sviatocnu pohodu.
    publikované: 27.07.2008 10:56:44 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Oprava
    prianie
    publikované: 27.07.2008 10:57:51 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Mima, ten čas tak letí, že som si nevšimla, že už treba variť obed...
    Tak letím. Do hodiny by som to mohla stihnúť. Dobrú chuť!
    publikované: 27.07.2008 11:04:53 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014