Martha Bielska

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Umenie nesie so sebou posolstvo. Odráža dobu a je nadčasové...

... aj to som sa dozvedela z rozhovoru s výtvarníkom a publicistom Františkom GULDANOM v relácii Slovenského rozhlasu Portréty
.
     Hosťom relácie Slovenského rozhlasu Z prvej ruky - Portréty (18.07.2007; redaktor: Juraj MARTINY) bol výtvarník a publicista František GULDAN. Pre tých, ktorí majú radi umenie, a najmä výtvarné umenie, ponúkam niekoľko zaujímavých myšlienok tohto umelca, s ktorým som sa mala možnosť zoznámiť.
  
     Na otázku, ako vníma vzťah štátu a umenia a podporu štátu pre umelcov, povedal, že existuje umenie ako tvorivá činnosť, potom je obchod s umením, a kultúra, ktorá sa dá vnímať ako kultúra ľudstva, takže ju bezpochyby štát musí podporovať. U nás nie sú galérie toho typu, že by ponúkali výtvarníkov na svetové podujatia. Najbližšie sú vo Viedni. K otázke, či má dnes absolvent Vysokej školy výtvarných umení šancu prežiť kým si vybuduje renomé, František GULDAN zdôraznil, že svet je otvorený a dáva šancí veľa. Výtvarník môže študovať, zúčastňovať sa výmenných pobytov, môže vystavovať, chodiť na konkurzy, ktorých je vo svete „more“. Umelci sa môžu zúčastňovať konkurzov aj cez internet. U nás sa však konkurzy takmer vôbec nerobia. Môžu sa zúčastňovať sympózií. Sú komorní ľudia, ktorí môžu prejsť do ilustrácie. Sú polohy, ktoré sú voľne rozvrstvené, okrem klasických bežných - maľba. grafika, socha, pribudlo mnoho iných intermediálnych a pod. Takže možností je podľa neho dosť.
.
     František GULDAN na otázku, čo podľa neho znamená umenie, či je to už len luxus, povedal, že je definícií veľa. To je ako s architektúrou. Architektúra po dobytí kozmu je vlastne všetko. Všetko vizuálne je v podstate dizajn. Umenie je zrejme to čo nesie so sebou posolstvo. Odráža dobu a je nadčasové, čo sa dozvedia ľudia až keď autori sú už preč.
.
     K otázke, prečo má potrebu angažovať sa formou umenia a vyjadrovať sa k veciam verejným, povedal, že sa mu zdá, že čo sa nedá napísať to treba namaľovať a naopak. Podľa neho postoj, by bolo hanba, aby človek nedal najavo čo cíti. Ľudia sú rôzni, sú takí, ľudia, ktorí napríklad nemajú radi šport, a sú aj takí, ktorí sa radi vyjadria spôsobom takým aký majú k dispozícii k tomu čo sa deje okolo nich. Je to zložité. Výzva je jasná. Umenie je zároveň vynálezcovstvo. Človek hľadá formu k tomu, aby odpovedala napríklad zadaným úlohám, ktoré prijme, ale musí ich dať sám.
.
     František GULDAN je od roku 1991 je slobodným umelcom v slobodnom povolaní. Na otázku, či si môže tú slobodu uchovať vždy a za každých okolností, povedal, že človek nie je zaťažený ničím iným iba tým čo sám prijme a zároveň asi aj senzibilitou, ktorá je citlivejšia možno ako bežná. Možno ľudia, ktorí sú precitlivení na hudbu, by to asi takto pochopili. Jeden z najväčších darov, ktoré človek dostal, je sloboda. Okrem toho ako kresťan si myslí to isté. Kristus hlásal slobodu a radosť. To je úplne zásadná vec, tak nevie prečo by sa toho nedržal a nedal to najavo.
.
     V poslednom čase ho zaujala kniha z antikvariátu z roku 1940 od jedného francúzskeho teoretika umenia. Zaoberá sa v nej geometrickým a organickým umením a porovnáva to čo je súčasné, umelé, čo človek vytvoril spolu s prírodou, takže začína ulitami, pavúkmi a motýlie krídla vidí ako vrchol abstrakcie. Pre neho ako výtvarníka je zaujímavé, že v roku 1940, keď bola ešte abstrakcia celkom mladá, tak tento autor ju už takto od podlahy spoznal, porovnal s prírodou. My sa dnes ešte stále čudujeme, a na Slovensku zvlášť, kde ešte moderna stále nie je doma, že či abstrakcia je vôbec niečo k svetu alebo nie. V tomto je teraz ponorený. Listuje si v týchto výtvarných dielach.
.
     Za svoj profesionálny vrchol považuje účasť na výstave v Antverpách, ktoré bolo hlavným mestom kultúry ´93 v Európe. Obrázky robí v cykloch, tak ako hudobníci, a vždy vydá LP. Jeho výstavy vyzerajú ako skladby, ktoré sa potom dávajú do LP, takže jedna LP jedna výstava. Okrem čistej maľby ho zaujímajú plastiky a konštruované veci. Zaujímajú ho tiež sympóziá. 
.
     Na ženách obdivuje nežnosť, disciplínu, ktorú on nemá. Zároveň v každom človeku sú obsiahnuté obidve pohlavia, takže zase keď sa chlap prejaví ako nežný, tak je síce smiešny, ale žena je na to, aby to zbadala. A jeho osobné krédo: V živote človeka je najdôležitejšie, aby bol poctivý.

Čo ma zaujalo v Slovenskom rozhlase | stály odkaz

Komentáre

  1. Ponúkam ďalší pohľad na výtvarné umenie...
    František Guldan má ateliér vo Svätom Jure.
    publikované: 20.07.2007 12:53:43 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Ropár bližších údajov...
    .........
    .........
    Ing. František Guldan (nar. 1953 v Nitre) - vyštudoval Stavebnú fakultu SVŠT v Bratislave (1980). Od 70. rokov rozvíja autorskú maliarsku techniku s pracovným názvom patinovaná asambláž. Venuje sa tiež kresbe, ilustrácii, mozaike z lámanej keramiky, objektom zo zváranej ocele. Vystavoval doma aj v Prahe, Paríži, Antverpách, Ottawe, Viedni, Mníchove, Bruseli atď. Žije a pracuje v lese nad Svätým Jurom.
    publikované: 20.07.2007 13:03:13 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Zopár bližších údajov o výtvarníkovi....
    P.S. Len ho nestotožňujte s Milanom z mojej poviedky.
    publikované: 20.07.2007 13:05:32 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  4. vidno, ze vystudoval stavebnu fakultu...
    ... umelci, ktory nepricuchli k technike asi nestotoznu umenie s vynalezovstvom a nevenuju sa geometrickemu umenie. Hladaju v nom skor pocity - a zvacsa pocity temne..:-)
    publikované: 20.07.2007 13:21:31 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Šestko a to je dobré či zlé?
    Keby si videl jeho tvorbu aj by si bol prekvapený. On kreslí na hocičo. Pokojne vystavuje pokreslené drevá a pod. Ale napr. v Rakúsku má úspech.
    publikované: 20.07.2007 13:27:30 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  6. aj takych treba..
    ..uzitocnych tecnikov a architektov. Ale prave umenie je vo svojej podstate neuzitocne. Schopenhauer ho prirovnava ku vysokym stromom, ktore nenesu ovocie, zatialco tie co nesu ovocie su nizke a skarede. Rovnako krasne diamanty su neuzitocne a uzitocny stavebny kamen skaredy. Alebo chramy vs. obytne domy. ... ale vobec nepoznam jeho tvorbu.. iba mam tak chut komentovat.
    publikované: 20.07.2007 14:13:12 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Svoje podklady pod obrázkami označuje za recyklované...
    je to trochu naturálne, ale zasa ako ktoré... Predstav si namiesto plátna maskáčovú "celtňu" alebo kúpelňový záves. Podľa neho sa to ľahko posiela... Ale som nevedela, že Ty nebývaš "peknotou nadšený" pokiaľ ide o umenie samozrejme.
    publikované: 20.07.2007 14:25:22 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Ale Schopenhauer asi zobudol, že tie vysoké stromy produkujú kyslík...
    Prečo sa viacnásobne odvolávaš na tohto filozofa? Žil pred takmer 200 rokmi, vyber si niečo novšie... aspoň o 100 rokov?!)))) Trochu radosti do života.
    publikované: 20.07.2007 14:34:28 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  9. prave som Schopika docital....
    ... a snazim sa pomocou jeho teorii vsetko vysvetlovat, ujasnit si to v hlave. Ale prejdem na volaco novsie :-) Pockaj rok-dva.
    publikované: 20.07.2007 14:43:15 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Neviem či sa dožijem, ale ja som šťastnejšia asi preto, že ho nečítam
    ... nepáčia sa mi jeho názory, sorry...
    publikované: 20.07.2007 15:03:56 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  11. mne ano...
    ...mozno preto, ze ty ich mas z druhej ruky (mojej). Dolezite je aj , ci su pravdive, nielen ci su pekne.
    publikované: 20.07.2007 15:18:05 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Nemám ich "len" z Tvojej ruky, lebo Tvoju ruku nepoznám...
    Pozrela som sa vo Wikipédii a to mi stačí na to, aby som nepokračovala... Trochu zaťažujúce myseľ. Ale možno ma presvedčíš... Apropo, nemôžem predsa vyhlásiť, že sú
    nepravdivé. To by asi nebol v encyklopédii... Nezapáčili sa mi na prvý pohľad. Ale sama som zástanca aj druhého pohľadu.
    publikované: 20.07.2007 15:24:59 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  13. pre mna bol naj filozof Malý princ..))))
    a potom ešte Chalil Džibrán...pre Teideho: Zase..))))

    ale to len tak..od veci som zabila..že pekný den vam..)))
    publikované: 20.07.2007 15:30:32 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Pekný deň aj Tebe Ellie! Šestko ma možno trochu poškolí...
    ale netuší, že natrafí na tvrdý oriešok.)))))))))))))))))
    publikované: 20.07.2007 15:34:27 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Schopenhauer vela filozofoval o umeni...
    ...a mal na umenie velmi pochvalny nazor. To, ze nie je podla neho uzitocne, to je vlastne pochvala, ak poznas lepsie jeho filozofiu. Kto studuje umenie, urcite sa stretne aj s jeho filozofiou.
    Na wikipedii som nasiel nejake vyroky, ktory sa ti nepaci? :

    http://sk.wikiquote.org/wiki/Arthur_Schopenhauer
    publikované: 20.07.2007 15:34:46 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Tozo som tam hľadala, cez Tvoj vstup mi to nešlo...
    Morálne nezostáva človeku nič iné, než odtrhnúť sa od seba, od svojho egoizmu a spolucítiť s druhým človekom, s druhou vôľou nikdy neukojenou a neustále poháňanou nevyhnutnosťou ponoriť sa spolu s inými do sebazničeniavôle a vedomia. Udusiť v sebe chuť k životu, nechcieť už viacej chcieť a získať pokoj v nevedení.


    publikované: 20.07.2007 15:46:28 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Tie citáty sú trefné, tam nebol ani jedej proti mojej "srsti"
    Ale keď to pochopím a budem sa chcieť stotožniť a tým čo som tam dala ja... tak neverím, že to ma bude nadchýňať v živote...
    publikované: 20.07.2007 15:49:03 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Dnes robím samé chyby - našťastie iba strojopisné ...
    Moje nervy! A ešte do toho ten nemecký filozof...
    publikované: 20.07.2007 15:52:11 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Šestko, Ty si už tuším zo mňa odpadol... kto ma bude učiť ???
    Napr. Udusiť v sebe chuť k životu...? S týmto sa stotožňuješ?
    publikované: 20.07.2007 16:01:09 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  20. na nadchynanie sa....
    ...asi treba umenie, pre pokoj treba askezu. Obe naraz sa asi dosiahnut neda. Ten uryvok co si nasla hovori o asketickej ceste a mnoho ludi by ta presvedcilo, ze je to ta prava... mnisky, farari, budhisti.
    publikované: 20.07.2007 16:03:03 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Dúfam, že to nie je povinná pasáž, s ktorou sa musím stotožniť...
    Do kláštora sa "už" asi nedostanem.
    publikované: 20.07.2007 16:07:34 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  22. najhorsie su na tom ti, co sa vydaju ...
    ... po tretej ceste - ceste uzitku. Tam si neuziju ani nadsenie z umenia ani pokoj z askezy, ale iba same trapenie.
    tot Schopenhauer v skratke.
    publikované: 20.07.2007 16:08:43 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Tak ma teraz zaraď. Ktorá cesta je pre mňa najvhodnejšia?
    ?????
    publikované: 20.07.2007 16:10:22 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Pán Guldan sa hádam neurazí, že tu filozofujeme pod jeho rozhovorom.
    On je veriaci, je kresťan. Však mi aj o umení...
    publikované: 20.07.2007 16:13:39 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  25. ty budes, ako skoro vsetci...
    ... niekde medzi tymito troma extremami. Zlata stredna cesta :-). Tiez dobra...podla filozofov.
    publikované: 20.07.2007 16:14:44 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. To je presne čosi pre mňa - zlaté a stredné a cesty...
    Myslím to vážne. Nie som zástancom ísť z extrému do extrému. Takže ja som skoro ako všetci a Ty?
    publikované: 20.07.2007 16:16:48 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  27. trochu blizsie k asketizmu...
    ...ale nic mimoriadne... zatial.
    publikované: 20.07.2007 16:23:37 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. X - to je kapitola samá o sebe. Na tom sa nabaľujú zväčša sprostredkovateľské agentúry alebo firmy...
    Nepoznám jediný prípad, že bol prekladaťeľovi vyplatený taký vysoký honorár. O nejakých taxach viem...
    publikované: 20.07.2007 16:37:28 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Ešte môžem dodať, že "tam" platia za slová...
    ... potom to môže neúmerne narásť... Ale nemusí to byť pravidlo.
    publikované: 20.07.2007 16:45:48 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  30. martha, sestko, schopenhauer
    bravo, martha, s tým kyslíkom si zabodovala! netuším, čo všetko napísal arthur o umení. môj vlastnoručný názor: ak je aj umenie zbytočné z hľadiska žuvota, pre skvalitnenie života má úplne zásadný význam, lebo je zdrojom životodarných podnetov. čo sa týka wikivýrokov, zdá sa, že aspoň tú srsť máme podobnú. sestko, s askézou radšej opatrne;-) aj buddha sa s ňou ondial iba dovtedy, kým neobjavil strednú cestu. pre skutočný pokoj je totiž potrebné jedine pochopenie seba srdcom, a to sa dá hladko spojiť s nadšením pre čokoľvek. o veciach a javoch môžeš síce špekulovať, ale namiesto toho sa môžeš sústrediť do seba a intuitívne vyciťovať poznanie. ľahká myseľ a otvorený svetronázor ti zákonite prinesú aj obrovskú radosť. hovorím z vlastnej skúsenosti:-) chceš získať auru svätca a stokrát lepší pocit, ktorý potom budeš môcť ďalej násobiť? je to jednouché...
    publikované: 20.07.2007 17:13:16 | autor: piccator (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. Piccator, to čo si napísal, s tým sa dá jedine súhlasiť... ale mám výhradu...
    k posledným dvom riadkom; auru svätca netúžim získať a ak by ma o tom niekto raz presvedčil, že ju potrebujem, tak mu nezávidím ako by sa na tom "narobil"...
    publikované: 20.07.2007 17:18:48 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  32. martha,
    tie posledné riadky boli tentoraz adresované sestkovi, ale to nič. po svätosti netúžiš nepochybne preto, lebo o svätcoch je vžitá úplne pomýlená predstava - že sú totiž pripečení (s možnou alternáciou i za prvé e). čosi ako stroje na zbožné vyvracanie zrakov kamsi nahor, spínanie rúk a modlenie, sypanie popola na hlavu aspoň trikrát denne, prípadne aj konzumáciu korienkov a podobne. ako niekdajší etymológ ti môžem prezradiť, že "svätosť" znamenalo v predkresťanských časoch zhruba to, čo "sila" (por. svätopluk). a ešte čosi: nikto druhý ti silu vnútiť nemôže, ani presvedčiť ťa o jej význame. v slabosti sa musí človiečik najprv vybahniť, aby po sile zatúžil:-)
    publikované: 20.07.2007 18:03:45 | autor: piccator (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Piccator bol by z Teba dobrý učiteľ, si trpezlivý...
    Ja sa nechám poučiť... ale tak skôr všeobecne. Detailnejšie by som si to musela naštudovať sama. A sama by som musela zistiť, či vlastne po tom cieli túžim. Alebo naopak, či práve toto má byť môj cieľ.
    publikované: 20.07.2007 20:33:18 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  34. ale, martha,
    svätosť predsa nie je nijaký cieľ:-) cieľom je dobrý pocit
    publikované: 20.07.2007 21:58:54 | autor: piccator (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Mám dobrý pocit... takže to nemusím študovať...
    ?????????
    publikované: 20.07.2007 22:11:02 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  36. Kam kraca Guldan
    Ale ten Guldan zda sa nejde tou zlatou strednou cestou. Spi styri hodiny , zije v zahradke a pali svoje obrazy...

    http://www.panorama.sk/index.asp?kam=/go/clanky/176.asp&lang=sk&sv=2
    publikované: 21.07.2007 10:12:13 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. On žije na úpätí Malých Karpát, tam už začína les... nie v záhradke...
    Ale nebola som tam, neviem posúdiť. On by obraz radšej daroval ako spálil, pokiaľ viem. Svoje dielka vystavoval aj v dcérinej internetke. Ale to je už dávno.
    publikované: 21.07.2007 11:09:07 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  38. Šestko, ďakujem za "vsunutie" odvolávky na Panorámu. Perfektné!
    Ale musíš uznať, že je rozdiel medzi pálením obrazov a tvorbou obrazov pomocou ohňa. P.S. Tá redaktorka nie som ja.
    publikované: 21.07.2007 11:41:26 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  39. Je dobré, keď sa téma obohatí aj o ďalšie vstupy.
    napr. doplnené životopisné údaje v komentároch samotnou autorkou je nasledovania hodné. Z toho je zrejmé, že v predmetnej relácii takéto údaje neodzneli, ale pre profil umelca sú dôležité. Chcem tiež vyzdvihnúť vložený odkaz na ďalší článok, ktorý jednoznačne rozširuje výpovednú hodnotu celého príspevku, ako to urobil Šestko. Pekná spolupráca!
    publikované: 21.07.2007 14:54:40 | autor: excellent (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014