Martha Bielska

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tichá noc, svätá noc

... Ak chcete, napíšte o svojich zvykoch na Vianoce.

     Vianočná atmosféra. Koledy. Sedíme pri štedrovečernom stole. Vnímame čaro zapálených sviečok, vianočný stromček, lesk v očiach... Kto vie sa pomodlí, poďakujeme sa za tie dary... Prežehnáme sa a pri prípitku na zdravie, zaželáme si pekné sviatky. Spomenieme si najmä na rodičov a blízkych, ktorí už nie sú medzi nami... slzy sú na krajíčku, hrdlo je zovreté. Nesmie chýbať báseň, ktorú každé Vianoce hovorila mamička: "Prišli k nám Vianoce, stromček sa ligoce a pod ním áj, no že sa dobre podívaj. Podárky krásne všeliké, teší sa malé veliké, teší sa celá rodina, oj vzácna táto hodina." Márne sa snažím, na všetky slová si už nespomeniem. Škoda. (Kto by poznal túto báseň, prosím, pošlite mi ju.)

     Všetko máme na stole, aby nikto od neho neodchádzal počas večere. Koruny i eurá pod obrusom. Orechy v kútoch. Na stole oblátky s medom ako prvý chod. Hlavná je ryba a opekané zemiaky, alebo majonézový šalát a filé. Biele víno. Oveľa neskôr kapustnica a pohár červeného. To už sú rozbalené darčeky, rozlieha sa vrava. Vo vzduchu vôňa jedál a ihličia. Na stole koláče, ovocie. Najkrajšie jabĺčko rozkrojím cez polovicu, pozrieme sa na jadierka. Každému dám z neho kúsok. Sviečky horia rovným plameňom... Za stolom sú najbližší a v hlave najmilší... Hľadíme na seba, usmievame sa. Vďaka, Tak zasa o rok. Šťasné a veselé... Dúfame, že sa stretneme všetci.

 

                                              Tichá noc

                                                           klik

                                                          Tichá noc, svätá noc!

                                                          Všetko spí, všetko sní

                                                          sám len svätý bdie dôverný pár,

                                                          stráži dieťatko, nebeský dar.

                                                          Sladký Ježiško spí, sní. 

                                                          nebesky ticho spí sní.

 

                                                          Tichá noc, svätá noc! 

                                                          Anjeli zleteli,  

                                                          najprv pastierom podali zvesť,  

                                                          ktorá svetom dnes dáva sa niesť:  

                                                          Kristus, Spasiteľ je tu,  

                                                          Tešiteľ sveta je tu!

 

                                                          Tichá noc, svätá noc!  

                                                          Nežná tvár, lásky žiar  

                                                          božsky rozsieva v jasličkách tam:  

                                                          bije záchranná hodina nám  

                                                          v tvojom zrodení, Boh Syn,  

                                                          Ježiško, Láska, Boh Syn!


Pohoda | stály odkaz

Komentáre

  1. Martha,
    ja som zo včerajšej popravy kapra nazbieral šupiny a každému dám pod obrus. Uvidím, možno sa korunky budú u nás držať... vidím, že u Vás už aj eurá...:-))) neviem, či Ježisko berie eurá...:-)))
    publikované: 24.12.2007 08:54:07 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
  2. u nás
    sa každý rok Vianoce oslavujú úplne rovnako,akurát tak posledných 5 rokov varíme namiesto jedneho hrnca kapustnice dva,a namiesto dvoch zemiakových šalátov dva,a namiesto pohody si rozdávame nervozitu,akurát darčeky to vždy zachránia,zpravidla však viac ako dva musia byť,ale to tiež nije pravidlo,stalo sa že aj nezachránili..
    publikované: 24.12.2007 10:28:06 | autor: lee34 (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. no
    začínam ráno .. dopoludnajšia nuda a small prenášanie koláčov .. potom nejaká hodinka sve za pc.. pustím si Kosheen oprem nohy o radiátor a vyžívam sa v zimnom vhlade na náprotivný intrák (teraz ani len sneh neni takže .. no ^_^) a čakám na večeru .. tento rok som si dal pc ako prvú vec a Kosheen (najvianočnejšia vec pre mňa aká je) Pink Floydom a kvasím o chvíľku idem prenášať koláčiky z domu do domu a potom príde večera .. prídu starkovci vyvrcholia týždeň dlhé stresy .. najprv keše pod obrus potom starký vyrčí modlidbu (ja som nezúčastnený pohan ale tvárim sa zaujate) a dáme sa do jedla .. najprv prípitom .. klasické hriatô a potom kapustnica .. buď so zemiakovou kašou alebo chlebom .. ako druhý chod 3 rôzne druhy rýb .. pstruh, filé alebo kapor (tento rok bude losos namiesto pstruha) aby mal každý po chuti .. k tomu zemiakové pyré alebo šalát .. potom darčeky a nakoniec udené mäsko a ešte pár drobností .. a čo ja viem? nič extra ale základ je atmosféra .. konečne dákych pár hodín pokoja (a síce som pohan z nejakého zlozvyku držím celý deň pôst takže večeru berem aj ako "orgazmus" pre môj žalúdok :D) .. takže tak .. želám všetkým veselé vianoce veľa šťastia zdravia a aby sa vám splnili želania a aby ste sa tešili z toho čo dostanete a zažijete :) (už sa neviem dočkať kým rodinka rozbalí veci odomňa najviac ma napĺňa pocit, že som niekoho prekvapil a potešil :) ).. toť všecko howg :)
    publikované: 24.12.2007 11:55:31 | autor: pihuško (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Maco
    S tými šupinami robíš dobre... Čo ak to raz zaberie? Eurá sme dávali už aj minulý rok. Asi si musíme počkať na splnenie želania do 1.1.2009. Všetko dobré! V zdraví si uži krásny čas vianočný.
    publikované: 24.12.2007 15:22:55 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Lee 34
    Kapustnica ide aj u nás veľmi na odbyt. Najlepšia je vraj na tretí deň. Ale to už málokedy z nej zostane. So šalátmi a rybami je to u nás podobné. Ale vždy sa ich snažím niečím ozvláštniť... Pekné sviatky vianočné... a veľa šťastia v srdcových záležitostiach.
    publikované: 24.12.2007 15:25:45 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  6. pihuško
    S tým lososomo si ma potešil, lebo aj my máme tento rok. A to som sa ešte vlani aj pousmiala nad tým, keď ho mala sestra... že to nie je typické vianočné. Ale kaprov, pstruhov a iných rýb som sa napiekla už veľmi veľa. A dobrý losos, nikdy nie je zlý :-))))) Pekné sviatky a veľa šťastia Ti želám.
    publikované: 24.12.2007 15:28:40 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  7. martha
    Ďakujem aj Tebe podobne :O)
    publikované: 24.12.2007 16:00:31 | autor: lee34 (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Tak už to mám i já...
    za sebou.Jenom mně zaskočilo, že dnes je všude zavřeno. Děti zdrhli z baráku, jakože na půlnoční mši.Já jsem nešel. Nechci místní diecézným funkcionářům přidělávat starosti s novou vysvieckou.Dcéra přišla ráno v půl sedmý. No tu mši si radši ani nepředstavuju.
    Neměl jsem šťastné ani veselé. Ale vám všem je přeju, z celého srdce. Nemáme chleba, no máme řízky, salátu zůstalo přiměřeně, kapustnice akorát. Zejtra by měli otevřít. Vydržíme, nějak.
    Tak do čítania, přátelé.
    publikované: 25.12.2007 11:27:32 | autor: miloslav1 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Miťko ;.)
    Na chlieb sa ťažko zarába... aspoň sa to hovorí. Vydržíte to. Vždy keď niečo doma chýba, nesmieš na to myslieť. Lebo práve vtedy budeš presviedčať sám seba, že si to práve chcel. To na čo si nespomenieš Ti vôbec nechýba... To je taký začarovaný logický kruh. Tak mysli na niečo iné. Napríklad ........?! ........ atď.
    publikované: 25.12.2007 17:32:24 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Vesele sviatky a PF2008
    Dakujem za prianie v mojom blogu a zelam ti do noveho roka 2008 vsetko naljlepsie a nech ti vydrzi chut do pisania - rad si vzdy ak mam cas nieco od teba precitam...aj tu "daleko"
    publikované: 27.12.2007 00:09:24 | autor: pisacky-z-montrealu (e-mail, web, autorizovaný)
  11. pisacky-z-montrealu :-)
    To je celkom fajn poznanie, že ak máš čas, prečítaš si niečo aj odo mňa. Možno je to taká všehochuť. Aj Ty aby si mohol písať trochu častejšie. Všetko dobré!
    publikované: 27.12.2007 13:54:42 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014