Martha Bielska

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Objavujeme nový pohľad na ľudský život na tejto planéte... (3.)

... čítam Celestínske proroctvo

   Naklonila sa ku mne. "Mal si niekedy intuitívne tušenie, týkajúce sa niečoho, čo si chcel robiť? Nejakého smeru, ktorým si sa chcel v živote uberať. A premýšľal si o tom, ako sa to stane? A potom, keď si na to takmer zabudol a sústredil si sa na iné veci, zrazu si stretol niekoho alebo si niečo čítal alebo si niekam išiel a viedlo to presne k tej príležitosti, na ktorú si predtým myslel? No a," pokračovala "podľa kňaza sa tieto náhody stávajú stále častejšie, ako by sa dalo čakať len z obyčajnej pravdepodobnosti. Zdajú sa predurčené osudom, akoby naše životy viedla nejaká nevysvetliteľná vyššia sila. Taká skúsenosť v nás vyvolá pocit tajomstva a vzrušenia a vďaka nej sa cítime oživení. Kňaz hovoril, že túto skúsenosť sme si už všimli a teraz sa ju stále snažíme nejako dokázať.  Každým ňom pribúdajú ľudia, ktorí sú presvedčení, že tento tajomný posun je skutočný, že má nejaký význam, že sa za našim každodenným životom odohráva ešte niečo viac. Toto vedomie je Prvý vhľad."  

   Pozerala sa na mňa s očakávaním, ale ja som nič nepovedal.  

   "Nechápeš to?" spýtala sa. "Prvý vhľad znamená, že znovu uchopíme vnútorné tajomstvo, ktoré obklopuje naše jednotlivé životy na tejto planéte. Zažívame tieto tajomné zhody okolností, a napriek tomu, že im ešte nerozumieme, vieme, že existujú. Znova, tak ako v detstve, cítime, že existuje iná stránka života, ktorej objavenie na nás iba čaká, nejaký ďalší proces, ktorý prebieha za tým, čo vidíme."

   "Naozaj ťa to zaujalo?" spýtal som sa. (...)

   "Necháp to zle," povedala. "Samozrejme túto skúsenosť ľudia poznali a opísali ju už predtým. V skutočnosti kňaz zdôraznil, že Prvý vhľad nie je nový. Povedal, že jednotlivci si v priebehu ľudských dejín uvedomovali tieto nevysvetliteľné náhody a že toto pozorovanie je v pozadí mnohých veľkých pokusov filozofie a náboženstva. Ale dnes je rozdiel v množstve. Podľa kňaza sa transformácia odohráva teraz, pretože počet osôb, ktoré dospejú k tomuto vedomiu v rovnakom čase, sa mení." (...)

   "Rukopis predpovedá," pokračovala, "že keď raz dosiahneme toto kritické množstvo, celá kultúra začne brať tieto zhody okolností vážne. Budeme chcieť všetci vedieť, aké mystické procesy sú v pozadí ľudského života na tejto planéte. Keď si bude dosť ľudí súčasne klásť práve túto otázku, bude možné, aby do ich vedomia vstúpili aj ďalšie vhľady - pretože keď sa podľa Rukopisu dostatočný počet jedincov vážne pýta čo sa deje v ich živote, začnú to nachádzať. Potom budú odhaľované ďalšie vhľady... jeden za druhým."

   "A keď pochopíme ostatné vhľady, spýtal som sa, "potom sa bude celá kultúra transformovať?"

   "Tak mi to kňaz povedal," súhlasila.        

   Chvíľku som sa na ňu pozeral a uvažoval som o myšlienke kritického množstva. Potom som povedal: "Vieš, toto všetko znie príliš rafinovane na rukopis napísaný šesťsto rokov pred Kristom."

   "Viem," odpovedala,  "...ale kňaz ma ubezpečil, že učenci, ktorí prvýkrát preložili Rukopis, boli celkom presvedčení o jeho autentičnosti. Hlavne preto, že bol napísaný v aramejštine, v rovnakom jazyku ako väčšina Starého Zákona."

   "Aramejština v Južnej Amerike? Ako sa tam dostala šesťsto rokov pred Kristom?"

   "To kňaz nevedel." .

.

Predchádzajúca časť. Pokračovanie tu.

 Zdroj:  REDFIELD, James: Celestínske proroctví. Vydavateľstvo Pragma. Praha. (Bez uvedenia roku vydania.)Výber textu a preklad z češtiny: M.B.


Čo ma zaujalo | stály odkaz

Komentáre

  1. Pozdravuj Hanku...
    My si tu tak spolu čítame... Pekný deň!
    publikované: 29.04.2008 06:40:36 | autor: MB (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Pozdravujem...
    aj škriatkov hneď zarána. Dnes som zaspala... Tak dobré ráno všetkým, ktorí všetko stíhajú...
    publikované: 29.04.2008 06:42:10 | autor: MB (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. dakujem:)
    prajem pekny a nicim neruseny den:)))
    publikované: 29.04.2008 08:06:40 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Čítam tiež...
    v najlepšom končíš,...budem si musieť vymyslieť nejaký iný spôsob čítania,...nemám dosť trpezlivosti O_ô
    publikované: 29.04.2008 08:52:26 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Derechura, aj ja hľadám vhodný spôsob...
    Nechcem uberať krásu originálnym myšlienkam. Preto citujem. Ale zároveň musím posúvať dej ... a to rýchlejšie ako keby sme čítali doslovne...
    publikované: 29.04.2008 10:04:10 | autor: MB (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Šak, to ja len tak časove, sebe prispôsobiť...
    som myslela.
    publikované: 29.04.2008 11:02:11 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Takže asi dnes dám pokračovanie...
    ...
    publikované: 29.04.2008 19:40:07 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014