Martha Bielska

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O čo môžeme žiadať?

... Aj o zvýšenie platu?

Každý deň je o čom premýšľať. Čo každý deň, každú chvíľu. A premýšľať, to neznamená iba zvraštené čelo a vážna tvár. Premýšľať sa dá aj s úsmevom. Také krútenie hlavou a k tomu: No toto... "používam" napríklad vtedy, keď ma niečo milo prekvapí alebo je to vtipné. Vtedy uvažujem nad tým, ako ich to mohlo napadnúť. Prekvapenie môže byť: No teda... Alebo údiv: Fíha! Pochvala: To je super!

Ale neraz premýšľam aj o sklamaní. Napríklad: (Píp)..... jedny, zase ma obabrali... Práve toto ma napadlo, keď som si uvedomila, že mi pridali robotu, ale na plate sa to neodzrkadlí. Otázka: Máme vôbec právo žiadať zamestnávateľa o zvýšenie platu? Napríklad po roku. Akú s tým máte skúsenosť? Už od nástupu pripomínam, že máme nízke platy. Ale ísť s konkrétnou požiadavkou za šéfstvom... Nuž neviem. Asi by to vyznelo dosť blbo, nie? 


O čom práve premýšľam | stály odkaz

Komentáre

  1. Martha
    Žiadať môžeš všetko, či aj dostaneš, to nie je až tak isté..:))
    K Tvojmu platu a pridanej práci. Po roku je slušné plat upraviť, najmä ak sa pridá práca. Takža áno, mala by si svojmu šéfovi (nie všetkých, píšeš šéfstvo) vhodným spôsobom pripomenúť otázku zvýšenia platu.
    Ale zváž to, pretože dnes v čase krízy je v mnohých firmách úspechom zachovanie doterajšieho platu a nie prípadné jeho zníženie (60%) alebo vyhodenie z práce. Situáciu v Tvojej firme poznáš najlepšie. Neexistuje univerzálna rada. Ak si usídila,že je to blbé, tak je to blbé...:)))
    publikované: 02.03.2009 08:18:30 | autor: Jan (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Martha,
    prinajmensom mozem povedat najblizsiemu veducemu o svojich pocitoch a ocakavaniach. aky bude vysledok - nechaj na neho. nenos to v sebe prilis dlho. a ako a kedy - to poznas iba ty :)
    publikované: 02.03.2009 08:36:05 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Marti,
    mali sme schodzu, kde nam riaditel povedal, ze tento rok nehrozi ani zvysenie platov ani ziadne odmeny, budeme radi, ked vydrzime do konca roka bez prepustania.
    Praca pribuda stale, nerepceme, sme radi, ze pracujeme...
    nastastie, uz nepatrim k zenam, ktore maju male deti, takze pokojne mozem robit dlhsie, ci nosit si pracu domov. Samozrejme, chcela by som za moju pracu viac, ale ked to nejde...a praca ma, nastastie, bavi...
    publikované: 02.03.2009 08:43:35 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Martha, poznám to, vieš ono
    žiadať o zvýšenie platu, hmm dokonca nájdeš na nete rady, a ešte aj ako tá žiadosť má vyzerať, čo do nej napísať, ako formulovať vety, skúsila som to, a keďže makám tam kde je starý dobrý tabuľkový systém takže nepopustí, šéfka pridala osobák, potešilo..aj to..držím palce..pekný deň
    publikované: 02.03.2009 09:16:18 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Jasné, že môžeš a podľa mňa by si aj mala
    žiadať o zvýšenie platu,...ja som nikdy priamo nežiadala,...zväčša mi stačila spŕška nacvičených slov pred šéfom, čo všetko mám na starosti a ako len ťažko to môže jeden človek zvládať,...zväčša pochopil,...radšej mi pridal, akoby ma mal ďalšiu minútu počúvať :-) O_ô
    publikované: 02.03.2009 11:55:26 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Jan
    Ďakujem Ti za názor. To "šéfstvo" je preto v množnom čísle, že som nechcela konkretizovať či ide o muža alebo ženu... A máš pravdu, na konci mal byť skôr otáznik, než konštatovanie... Pekný deň!
    publikované: 02.03.2009 13:00:19 | autor: MB (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. och.. pripadam si ako v krajine zazrakov..:)))
    niekedy začiatkom januara prišiel šef s návrhom.. že ak za 4 mesiace nebude "pruser" tak ideme platovo hore...)))

    práve začal tretí mesiac.. a bez..:)))

    takže v máji pijemeeee..:))).. dúfam..:))
    publikované: 02.03.2009 13:14:00 | autor: ell.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Kordelia
    Mám to v pláne urobiť v týchto dňoch, len tých nado mnou je hodne a ten priamy sa vyhovára na tabuľky...
    publikované: 02.03.2009 15:44:05 | autor: MB (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Hanka, práca baví našťastie aj mňa...
    Len stále sa tvárime, že snáď niekedy možno sa aj platy zlepšia a stále nič... :-) Ale máš pravdu, treba aj krízu zohľadniť. Nuž aspoň my, keď už u tých hore to ako nemá vplyv na nič...
    publikované: 02.03.2009 15:46:14 | autor: MB (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Preco si myslis, ze by si mala dostat viac? (mne nemusis odpovedat, je to taka recnicka otazka)
    - pre to, ze ti "pridali" robotu?, ...no a?..ak to stihas v ramci normalnej pracovnej doby, tak to znamena len tolko, ze ta doteraz naplno nevyuzivali v ramci dohodnutych pracovnych podmienok. (..napriklad)

    - preto ze si tam uz rok?(desat?,patdesiat?) ...no a?..mate v kolektivnej zmluve klauzulu o tom, ako odpracovane roky ovplyvnuju vysku platu?

    - preto, ze tvoj plat je nizky? ..nizky, v porovni s cim? S HDP Burkina Faso?

    Jasne ze mas pravo ziadat za svoju pracu adekvatny plat.
    A ak mas jasnu predstavu, tak kludne chod so ziadostou za sefstvom. Urcite to nebude vyzerat blbo.

    Najlepsie by vsak bolo, keby si mala konkretnu predstavu o "svojej hodnote" na trhu prace. Potom by sa ti daleko lepsie vyjednavalo o vyske platu.

    A to, ci je momentalne kriza, alebo nie, nehra ziadnu vyznamnu rolu.

    Drzim palce ... :-)
    publikované: 02.03.2009 17:42:37 | autor: motorkar (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Z-a-r-a
    S tým osobným príplatkom si to vystihla. Mne napr. znížili plánované osobné ohodnotenie (už pri nástupe) iba preto, aby som náhodou nemala o korunu viac ako tí, ktorí tam pracovali predtým. Vieš, keď máš veľa praxe, tak tabuľka je "milostivá" aj keď je veľmi nízka. Ale osobné ohodnotenie mám skutočne iba symbolické... Tiež som si myslela, že asi by som mala ísť týmto smerom...
    publikované: 02.03.2009 18:07:38 | autor: MB (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Derechura
    Možno si pamätáš na môj príspevok O päťadvadsať... v hrubom. Tak ani to "nehrozí"... Ale skúsim, lebo mám mať novú zmluvu. Pôvodne som mala na dobu určitú na 1 rok. Aj preto nad tým teraz uvažujem, keďže mám dostať zmluvu na dobu neurčitú...
    publikované: 02.03.2009 18:10:57 | autor: MB (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Ell
    Držím Ti palce! Lebo bacha, aby zostal aj nejaký ten plusík... :-)))
    publikované: 03.03.2009 13:18:27 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Motorkar
    Vždy je niečo zložitejšie ako to na prvý pohľad vyzerá. Ako som písala vyššie mala som ročnú zmluvu a teraz mám mať na dobu neurčitú. Spokojnosť je zatiaľ obojstranná. Za tú pridanú robotu si vlastne tiež môžem sama, lebo som vymyslela niečo čo bolo schválené a vyplynuli mi z toho povinnosti, ktoré som ani nečakala. Ale nevadí mi to. Snažím sa fakt makať a hlavne vymýšľať stále niečo nové... Dík, že si to nezobral celé ako výsmech či kritiku. Len akosi sa mi zažiadalo povzdychnúť si nahlas. P.S. A aj keby mi pridali stále budem pod celoslovenským priemerom. Takže tak. Žiaľ.
    publikované: 03.03.2009 22:07:22 | autor: Martha Bielska (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014