Martha Bielska

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Minimálna mzda na Slovensku je vraj piata najnižšia v EÚ

Nie som si istá či u nás poberá minimálnu mzdu iba 1,7 percenta pracujúcich. Možno ešte stále niektorí zarábajú aj menej.

     Vraj minimálna mesačná mzda na Slovensku je piata najnižšia v Európskej únii. Predstavuje 217 eur. Nižšia je len v Bulharsku, Rumunsku, Lotyšsku a v Litve. Ak chceme porovnať neporovnateľné, tak zistíme že najvyššiu minimálnu mzdu majú pracujúci v Luxemburgu (1 570 eur), ďalej vo Francúzsku (1254 eur), v Belgicku (1259 eur), v Holandsku (1301 eur), vo  Veľkej Británii (1361 eur) a v Írsku (1403 eur). 

     Minimálnu mzdu poberá vo Francúzsku 16,8 percenta pracujúcich, čo je najvyšší podiel v Európskej únii. V Bulharsku je to 16 percent, v Lotyšsku 12 percent  a v Luxemburgu 11 percent. Najnižší počet zamestnancov dostáva minimálnu mzdu v Španielsku (0,8 percenta), na Malte (1,5 percenta) a na Slovensku (1,7 percenta). Keďže tu ide o tvoje a aj o moje peniaze, skúsme sa nad tým zamyslieť. 

     Uvedené fakty priniesol denník PRAVDA. Ak by však tento denník urobil anketu o príjmoch našich obyvateľov, možno by sme zistili krutú pravdu, že niektorí minimálnu mzdu ani nedosahujú, alebo celkovo je ich oveľa viac. A ešte tak porovnať si percentá tých, ktorí poberajú  priemernú mzdu, so skutočnosťou.

     Neviem, neviem ako by to vyzeralo s našou ekonomikou nebyť blahodarného priemeru štatistík. Nad tým čo všetko sa schová do priemeru sa už ani nemusíme pozastavovať. My si musíme  už len tichúčko užívať svoje podpriemerná minimá, aby tí s nadpriemerným príjmom tak veľmi nevytŕčali. Minimálna mzda u nás a priemerná mzda sú dve veličiny na dvoch póloch našej sociálnej politiky a ekonomiky. Je však aj niečo medzi tým. Obávam sa, že v tom strede je nás veľmi veľa. (M.B.) 

 


Tvoje a moje peniaze | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014