Martha Bielska

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čítam Celestínske proroctvo (7.)

Objavujeme nový pohľad na ľudský život na tejto planéte a na zmysel našej existencie.

   "No, a takú tendenciu majú všetci. Dokonca aj napriek tomu, že občas jasne vnímame, že v našich životoch ide o niečo viac, predsa len sme zvyknutí považovať také myšlienky za nepoznateľné a potom striasť ich uvedomovanie si úplne. A preto je potrebný Druhý vhľad. Akonáhle si osvojíme historické pozadie nášho uvedomovania si, všetko to dostane zmysel." 

   Prikývol som. "Takže ako historik si myslíte, že predpoveď Rukopisu o globálnej transformácii je presná?"

   "Áno."

   "Ako historik?"

   "Áno. Ale musíte sa na históriu pozrieť správnym spôsobom. Verte mi, hovorím to ako človek, ktorý strávil veľa rokov štúdiom a výukou histórie, pojatej zle. Predtým som sa sústreďoval výlučne na technologický pokrok civilizácie a na veľkých mužov, ktorí tento pokrok prinášali."

   "Čo je na tom pohľade zlé?"

   "Pokiaľ ho beriete sám o sebe, potom nič. Ale skutočne dôležitý je celkový pohľad na každé historické obdobie, na to, čo ľudia cítia a myslia si. Trvalo mi dlho, kým som toto pochopil. História by mala poskytovať znalosť dlhodobejších súvislostí, v ktorých sa odohrávajú naše životy. História nie je len vývoj technológie. Je to tiež vývoj myslenia. Keď pochopíme realitu ľudí, ktorí tu boli pred nami, uvidíme, prečo sa pozeráme na svet práve týmto spôsobom a aký je náš príspevok k ďalšiemu pokroku. Môžeme si vytýčiť, kam smerujeme, aby som tak povedal, v dlhodobom vývoji našej civilizácie, a to nám dáva zmysel našej cesty."

   Odmlčal sa a potom dodal: "Druhý vhľad nám poskytuje presne tento druh historickej perspektívy, aspoň z hľadiska západného myslenia. Umiestňuje predpovede Rukopisu do dlhodobej súvislosti a tým sa stávajú nielen hodnovernými, ale sú aj nevyhnutné." (...)

   "Akonáhle som prišiel do Peru," pokračoval, "stretol som sa s dvomi ľuďmi, ktorí mi potvrdili existenciu Rukopisu, ale zdali sa vystrašení na smrť už len z toho, že o ňom hovorili. Povedali, že vláda sa zbláznila a fyzicky ohrozuje každého, kto by mal kópie alebo kto by šíril informácie."

   (Ďalej povedal, že od čašníka sa dozvedel, že jeden kňaz sa snaží bojovať proti vládnym snahám o potlačenie Rukopisu. Bol to zrejme ten istý kňaz, o ktorom hovorila rozprávačovi jeho priateľka.)

   "Nikdy ste ho nevideli?"

   "Nie, ale rozhodol som sa trochu sa poobzerať okolo. (V starom sklade našiel za uvoľnenou doskou v stene preklady Prvého a Druhého vhľadu...)     

   "Máte teraz vhľady so sebou?"

   "Nie. Rozhodol som sa dôkladne ich preštudovať a potom ich nechať niektorým kolegom."

   "Mohli by ste mi porozprávať obsah Druhého vhľadu?" spýtal som sa.

   Po dlhom odmlčaní sa Dobson usmial a prikývol. "Myslím, že preto sme tu. Druhý vhľad dáva nášmu súčasnému vedomiu rozsiahlejšiu historickú perspektívu. Keď 90. roky skončia, bude sa uzatvárať nielen 20. storočie, ale tiež tisícročné obdobie dejín. Budeme končiť celé druhé milénium. Kým my na západe dokážeme pochopiť, kde sme a čo sa má stať ďalej, musíme porozumieť tomu, čo sa skutočne dialo v priebehu tohto posledného tisícročia."

   "Čo presne o tom hovorí Rukopis?" spýtal som sa.

   "Hovorí, že na konci druhého milénia - to je teraz - budeme schopní vidieť toto celé tisícročné obdobie ako celok a rozoznáme zvláštnu predpojatosť, ktorá sa vyvinula v druhej polovici tohoto tisícročia, v tzv. novoveku. To, že si dnes začíname uvedomovať zhody okolností, znamená určité prebudenie z tejto predpojatosti." 

   "Čo je to tá predpojatosť?" spýtal som sa.  

   Pousmial sa. "Ste pripravený znovu prežiť milénium?"

   "Samozrejme, povedzte mi o tom."

   "Nestačí, keď vám o tom poviem. Spomeňte si, čo som hovoril predtým: aby ste porozumeli histórii, musíte pochopiť, ako sa vyvinul váš každodenný pohľad na svet, ako bol vytvorený ľuďmi, ktorí žili pred vami. Trvalo tisíc rokov, aby sa vyvinul moderný spôsob pohľadu na veci, a abyste naozaj pochopili, kde ste dnes, musíte sa sám vrátiť do roku tisíc a potom si prejsť postupne celé tisícročie, akoby ste skutočne prežívali ten čas sám počas jedného ľudského života."

   "Ako to urobím?"

   "Povediem vás tým."    

Predchádzajúca časť. Pokračovanie nabudúce.

.

Zdroj:  REDFIELD, James: Celestínske proroctví. Vydavateľstvo Pragma. Praha. Výber textu a preklad z češtiny: M.B.

  

     


Čo ma zaujalo | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    som tu a citam:)))
    publikované: 04.05.2008 11:52:04 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Hani...
    tak ma napadlo, nerada by som porušila autorské práva. Zrejme bude vhodnejšie, keď "akoby" prerozprávam príbeh. Uvediem iba niektoré citáty. Viem, že to už nebude mať prozaickú stavbu, ale (hoci to prekladám) nie som si celkom istá... Môžeš mi, prosím Ťa, povedať na to svoj názor?
    publikované: 04.05.2008 20:13:24 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014